Ungaria spune că va bloca aderarea Ucrainei la UE şi NATO din cauza legii ucrainene a educaţiei

Peter Szijjarto
Peter Szijjarto (Epoch Times România)

Budapesta nu va sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO din cauza legii educaţiei din această ţară, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit The New Voice of Ukraine.

Anunţul a fost făcut după o întâlnire cu secretarul general adjunct al ONU pentru drepturile omului, Ilze Brands Kheris, iar secretarul de stat ungar responsabil cu comunicarea internaţională, Zoltan Kovacs, a scris despre decizie într-o postare publicată vineri pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt a declarat că ministrul consideră că "şcolile maghiare din (Ucraina) sunt în pericol".

În timpul unei întâlniri cu comisarul adjunct al ONU pentru drepturile omului, Brands Kheris, Szijjarto a declarat că "în timp ce 1.300 de şcoli şi grădiniţe maghiare acceptă copii şi elevi refugiaţi din Ucraina, 99 de şcoli primare şi secundare maghiare din Ucraina sunt în pericol de a fi închise din cauza legii ucrainene privind educaţia".

Legea privind educaţia a fost adoptată de Verkhovna Rada în 2017. Aceasta prevede că limba în care se desfăşoară procesul educaţional în instituţiile de învăţământ este limba de stat, dar mai multe materii pot fi predate în două sau mai multe limbi.

Ungaria a fost printre primele ţări care au criticat noua lege. În urmă cu şase ani, Budapesta a început să ameninţe că va bloca integrarea euro-atlantică a Ucrainei din cauza acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe