Ungaria ia măsuri pentru a opri Exodul. Merkel huiduită în Germania

Ungaria a făcut planuri pentru a-şi întări graniţa sudică cu elicoptere, poliţie călare şi câini, şi a luat de asemenea în considerare utilizarea armatei, în condiţiile în care un număr record de imigranţi, mulţi dintre ei refugiaţi sirieni, a ajuns în Europa.
Imigranţi la graniţa dintre Ungaria şi Serbia, 28 august 2015 (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.08.2015

Ungaria a făcut planuri pentru a-şi întări graniţa sudică cu elicoptere, poliţie călare şi câini, şi a luat de asemenea în considerare utilizarea armatei, în condiţiile în care un număr record de imigranţi, mulţi dintre ei refugiaţi sirieni, a ajuns în Europa, conform Reuters.

În Germania, care aşteaptă să primească 800.000 de imigranţi în acest an, cancelarul Angela Merkel a fost huiduită de zeci de manifestanţi în timp ce vizita un oraş din estul ţării unde, în weekendul trecut, au izbucnit proteste violente anti-imigraţie.

Creşterea numărului de imigranţi, care fug din calea conflictelor şi sărăciei din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, a confruntat Europa cu una dintre cele mai puternice crize de la cel de-al Doilea Război Mondial, declanşând tensiuni sociale şi testând resursele şi solidaritatea Uniunii Europene.

Un număr record de 2.533 de refugiaţi, în principal sirieni, afgani şi pakistanezi, au trecut marţi din Serbia în Ungaria, o membră UE, sărind sau strecurându-se pe sub o barieră de sârmă ghimpată şi ajungând în mâinile forţelor de poliţie, care s-au chinuit să îi amprenteze şi proceseze. Autorităţile ungare au declarat că peste 140.000 de imigranţi au fost prinşi intrând în ţară până acum în acest an.

La un centru de primire a imigranţilor din regiunea ungară de graniţă Roszke, au avut loc unele tensiuni. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa violenţele.

Autorităţile ungare au susţinut că 1.300 de imigranţi au fost reţinuţi miercuri dimineaţa şi că mulţi alţii au pătruns neobservaţi, trecând prin găurile făcute în gardul de frontieră construit de Ungaria. Aceşti refugiaţi au împânzit o staţie de tren din Budapesta, unde sute de bărbaţi, femei şi copii au fost nevoiţi să doarmă sau să stea pe jos într-o aşa zisă “zonă de tranzit pentru imigranţi”.

Aproape toţi aceşti imigranţi speră să ajungă în ţări mai dezvoltate din nordul şi vestul Europei, precum Germania şi Suedia.

Vizitând oraşul estic german Heidenau, unde în weekendul trecut au izbucnit violenţe în timpul unui protest desfăşurat de extremiştii de dreapta împotriva sosirii a aproximativ 250 de refugiaţi, Merkel a declarat că xenofobia nu va fi tolerată. Aproximativ 50 de manifestanţi au huiduit, fluierat şi afişat pancarte pe care era scris “Volksverraeter” (Trădătoare de ţară), un slogan adoptat de mişcarea anti-Islam PEGIDA la începutul acestui an.

“Nu există toleranţă pentru acei oameni care pun sub semnul întrebării demnitatea altora, nu există toleranţă pentru cei care nu doresc să ajute unde este nevoie de un ajutor legal şi uman”, a declarat Merkel localnicilor.

În condiţiile unor atacuri frecvente asupra adăposturilor pentru refugiaţi şi a creşterii intoleranţei pentru străini, Cabinetul lui Merkel a căzut de acord să dubleze fondurile în acest an pentru a ajuta oraşele să facă faţă numărului record de sosiri.

Ungaria, care face parte din zona Schengen, construieşte un gard înalt de 3,5 metri de-a lungul graniţei sale de 175 km cu Serbia, adoptând o atitudine dură asupra a ceea ce premierul ungar Viktor Orban a declarat că este o ameninţare pentru securitatea, prosperitatea şi identitatea europeană.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a declarat că Parlamentul ungar va dezbate săptămâna viitoare dacă va trimite sau nu armata pentru protejarea graniţei.

Numărul imigranţilor care călătoresc prin zona Balcanilor a crescut în săptămânile recente, în contextul în care 3.000 de refugiaţi pătrund zilnic din Grecia în Macedonia.

Comisarul şef al poliţiei ungare Karoly Papp a declarat că politia pregăteşte şase unităţi speciale pentru patrularea frontierei. Aceste unităţi, formate dintr-un număr iniţial de 2.106 ofiţeri, vor fi echipate cu elicoptere, cai şi câini şi vor fi folosite în funcţie de situaţia de la graniţa ungaro-sârbă.

În Roszke, purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat că aproximativ 200 de imigranţi de la centrul de primire unde au avut loc tulburările au refuzat să fie amprentaţi, aceştia temându-se ca, în baza regulilor UE, dacă vor fi opriţi ulterior oriunde în UE vor fi întorşi în Ungaria, care este punctul lor oficial de intrare.

În ciuda crizei economice, Grecia a transportat în principal refugiaţi sirieni de pe insulele sale aglomerate în Atena. Doar în luna iulie, aproximativ 50.000 de refugiaţi au ajuns în Grecia pe mare, dinspre Turcia.

Unii lideri europeni s-au plâns de faptul că Grecia nu înregistrează sosirile acestora, astfel că primul punct oficial recunoscut de intrare al refugiaţilor va fi înregistrat în orice altă ţară europeană. Politica Atenei este considerată o pasare a responsabilităţii pentru emigranţi celorlalte ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor