Un videoclip unic arată viaţa albinelor în interiorul stupului [studiu]

Înregistrările uimitoare arată scene de canibalism, igienă sau depunerea ouălor de către regină.
Faguri de miere, cu albine.
Faguri de miere, cu albine. (Epoch Times România)

Într-un stup pot trăi până la 80.000 de albine, astfel că organizarea este esenţială pentru succesul coloniei. Comportamente precum construcţia cuibului, căutarea şi depozitarea hranei, creşterea larvelor, reglarea temperaturii, igiena şi, bineînţeles, apărarea, au loc în principal în interiorul structurii cuibului şi, prin urmare, nu sunt uşor de observat. Cu toate acestea, în noul studiu realizat de către Universitatea Goethe (Germania), publicat în revista "PLOS ONE", cercetătorii au reuşit să se "strecoare" în aceste labirinturi, obţinând imagini incredibile ale unor comportamente rare ale albinelor, de la canibalism la hrănirea micuţilor din gură în gură.

Autorii studiului au înregistrat în mod continuu celule de fagure tăiate transversal în zona în care cresc micuţii în interiorul stupilor lor, deşi au rotit imaginile la 90 de grade pentru o mai mare vizibilitate, permiţând astfel o vedere laterală.

"Într-un proiect anterior, împreună cu colegii mei am investigat efectele insecticidelor asupra îngrijirii puietului de albine în cadrul coloniei cu ajutorul unor videoclipuri lungi", explică Paul Siefert, conducătorul cercetării. "Deoarece înregistrările au stârnit un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în societate în general, am decis să public mai multe videoclipuri comportamentale care au fost înregistrate tot în această perioadă. Scopul nostru principal este de a educa apicultorii şi publicul larg cu privire la modurile fascinante în care albinele îşi organizează colonia".

Înregistrările arată o varietate de comportamente ale lucrătoarelor, ale puietului şi ale reginei în interiorul celulelor de puiet, inclusiv depunerea ouălor de către regină; eclozarea embrionilor şi a coconilor de larve; inspectarea albinelor lucrătoare şi hrănirea larvelor; cum lucrătoarele folosesc fulgii de ceară şi materialul de cuib existent pentru a remodela; depozitarea polenului şi a nectarului în celule; practici de igienă, cum ar fi canibalismul - în situaţii de stres, cum ar fi lipsa de hrană sau frigul sau căldura excesivă, care provoacă moartea puietului, albinele hrănitoare canibalizează adesea puietul mort, împiedicând astfel dezvoltarea microorganismelor patogene în puiet - toaletarea şi curăţarea suprafeţelor.

În plus, Siefert şi colegii săi au surprins mai multe procese care nu au mai fost documentate până acum, cum ar fi hrănirea larvelor de către albinele hrănitoare din gură în gură, precum şi termoreglarea celulelor care conţin puiet în dezvoltare, ceea ce face ca ouăle să cadă în celulele din fagurele lor.

"În general, sunt fascinat de modul în care albinele aleg cea mai benefică decizie pentru colonie şi mă întreb cum îşi percep mediul şi informaţiile şi dacă acţiunile lor se bazează pe învăţare sau pe instinct", spune Siefert. "În special, am fost surprins să văd că, la un moment dat, când două lucrătoare au intrat succesiv în aceeaşi celulă colonizată de acarianul Varroa destructor, prima nu s-a deranjat deloc, dar a doua a atacat parazitul foarte viguros."

Marea varietate de videoclipuri oferă exemple specifice de comportament al albinelor care pot fi folosite în studiile ştiinţifice, precum şi pentru educarea apicultorilor şi a publicului larg. Autorii speră că materialul lor va contribui la creşterea gradului de conştientizare cu privire la declinul critic al polenizatorilor şi al populaţiilor de albine şi vor încuraja utilizarea lucrărilor lor în scopuri educaţionale.

"În acest studiu, am urmărit să oferim o sursă cuprinzătoare de imagini video disponibile în mod deschis despre comportamentul albinelor de miere în interiorul stupilor. Prin furnizarea unui nou mod de observare, dorim să atragem atenţia asupra declinului general al biomasei şi diversităţii insectelor".

Articol ştiinţific de referinţă: Honey bee behaviours within the hive: Insights from long-term video analysis

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură