O plantă rară: Florile sale se schimbă în funcţie de anotimp

O echipă de cercetători, coordonată de Universitatea din Granada, Spania, descrie pentru prima dată acest fenomen bizar ce are loc într-o specie, care s-ar datora temperaturilor ridicate.
Moricandia arvensis (wikipedia.org)
Mioara Stoica
17.09.2020

O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada (UGR), Staţia Experimentală a Zonelor Aride (CSIC) şi Universităţile din Vigo, Pablo Olavide şi Rey Juan Carlos din Spania au descoperit că planta Moricandia arvensis are flori total diferite primăvara faţă de vară.

Acest fenomen bizar ce are loc într-o specie, pe care cercetătorii l-au descris pentru prima dată, se datorează aşa-numitei plasticităţi fenotipice, care este capacitatea unui genotip de a produce fenotipuri diferite ca răspuns la schimbările ambientale. Este vorba despre o proprietate esenţială a fiinţelor vii, al căror rol în adaptarea şi aclimatizarea la schimbările ambientale nu este încă pe deplin cunoscut.

Oamenii de ştiinţă au publicat un articol în revista Nature Communications, în care demonstrează experimental, atât în ​​condiţii naturale, cât şi în laborator, plasticitatea fenotipică a florilor acestei specii de plante care trăieşte în medii semi-aride.

Astfel, în primăvară, Moricandia arvensis produce flori mari, în formă de cruce, care sunt de culoare liliachie şi reflectă razele ultraviolete. Aceste flori atrag ca polinizatori în principal albinele mari. Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea speciilor coexistente, Moricandia arvensis înfloreşte pe toată perioada de vară mediteraneană uscată şi cu temperaturi extreme.

„Acest lucru se datorează plasticităţii sale în ceea ce priveşte caracteristicile cheie vegetative şi fotosintetice care îi ajustează metabolismul la aceste condiţii extreme de temperatură şi deficit de apă”, a explicat unul dintre principalii autori ai acestei lucrări, profesorul de genetică de la UGR, Francisco Perfectti Alvarez, preluat de agenţia SINC.

Modificări în peste 625 de gene

Temperaturile ridicate şi numeroasele ore de lumină din timpul verii declanşează schimbări în expresia a peste 625 de gene ale acestei plante, determinând ca aceasta să producă flori total diferite. Primăvara sunt mari şi în formă de cruce, iar vara sunt mici şi rotunjite; acolo unde înainte erau de culoare liliachie şi reflectau razele ultraviolete, acum sunt albe şi absorb aceste raze.

În plus, aceste flori de vară atrag alt gen de polenizatori, alcătuit din specii diferite. Această modificare a bazinului de polenizatori (nişa de polenizare) permite acestei plante să se reproducă cu succes în condiţii dificile.

„În urma studiilor noastre, putem afirma că plasticitatea fenotipică florală, vegetativă şi fotosintetică pare să permită plantei Moricandia arvensis să facă faţă tulburărilor antropice şi schimbărilor climatice”, a conchis cercetătorul de la UGR.

Articol ştiinţific de referinţă: "Within-individual phenotypic plasticity in flowers fosters pollination niche shift" Nature Communications volume 11, Article number: 4019 (2020)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor