Un studiu a descoperit că hackerii activişti fură mai multe date decât cei motivaţi de bani

(photos.com)
Jack Phillips
23.03.2012

Grupuri de hackeri ca Anonymous, care efectuează atacuri cibernetice pentru a protesta împotriva guvernelor sau corporaţiilor, au furat anul trecut mai multe date şi registre decât hackerii motivaţi financiar, a descoperit un studiu Verizon.

Hackerii axaţi pe câştiguri monetare au efectuat mai multe atacuri - 80 la sută din toate spargerile - dar hackerii militanţi au furat 58 la sută din cele 174 de milioane de înregistrări compromise în timpul atacurilor, a aflat Verizon. Cercetătorii, care au investigat 855 de incidente din întreaga lume, au constatat că atacurile grupurilor erau mai greu de prezis.

"Grupurile de militanţii au produs nefericire şi haos anul trecut, ei furând mai multe date decât orice alt grup", susţine studiul. "Intrarea lor pe scena hackingului a schimbat oarecum peisajul cu privire la motivaţiile din spatele spargerilor."

"În timp ce lăcomia şi avariţia de modă veche încă reprezentau motivele principale, dezacordul ideologic şi schadenfreude (satisfacţia sau plăcerea simţită la nenorocirea altcuiva] au avut un rol mai proeminent în volumul datelor furate", a adăugat acesta.

Grupurile activiste de hackeri au vizat în special corporaţii şi agenţii guvernamentale, pentru a obţine informaţii personale despre anumiţi indivizi, arată studiul. Grupuri criminale au vizat de multe ori întreprinderi şi organizaţii mici, preluând cantităţi mai mici de date.

Anul trecut, atacurile cele mai infame au venit din partea Anonymous şi LulzSec, care au închis site-uri şi au furat date de la companiile private, ca parte a unui protest politic.

Aproximativ 98 la sută din spargerile securităţii informatice au fost realizate de străini sau de oameni care nu lucrează pentru organizaţia pe care încearcă să o spargă, a descoperit studiul.

În ceea ce priveşte gradul de sofisticare, Verizon susţine că 96 la sută din atacuri nu au avut un grad avansat de dificultate, subliniind faptul că multe firme şi agenţiile guvernamentale trebuie să-şi îmbunătăţească securitatea reţelei. Cercetătorii afirmă că 97 la sută din toate atacurile ar fi putut fi uşor evitate.

Software-ul rău intenţionat a jucat un rol imens în compromiterea a 95 la sută din date. Aproximativ 69 la sută din toate atacurile care implicau software rău intenţionat.

Cele mai multe dintre atacuri, 70 la sută, au provenit din Europa de Est şi circa 25 la sută au provenit din America de Nord, a declarat compania.

Între timp, s-a înregistrat o uşoară creştere a spionajului industrial şi a furtului secretelor comerciale, a afirmat Verizon. Într-un raport din luna februarie, Comisia de evaluare a relaţiilor economice şi de securitate dintre Statele Unite şi China a declarat că China a crescut pe nesimţite atacurile sale asupra societăţilor americane pentru a le fura secretele, datele şi tehnologia de ultimă oră.

"Această tendinţă, deşi este mai puţin frecventă, are implicaţii grave pentru securitatea datelor corporative, în special dacă se agravează", a declarat Verizon într-un comunicat de presă.

Studiul a fost realizat de echipa RISK Verizon, în cooperare cu Poliţia Federală din Australia, Unitatea Naţională Olandeză pentru Criminalitatea High-Tech, Serviciul irlandez de Informaţii şi de Securitate, Unitatea centrală împotriva infracţiunilor on-line a poliţiei şi Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor