Trădarea hackerului care a dus la arestarea a cinci cyber-terorişti ai grupului Lulzsec legat de Anonymous

Procurorul de New York, Preet Bharara, a informat despre arestarea a cinci persoane legate de reţeaua Anonymous, cunoscută pentru atacurile sale informatice asupra instituţiilor financiare şi guvernamentale.
(photos.com)
Epoch Times România
07.03.2012

Procurorul de New York, Preet Bharara, a informat despre arestarea a cinci persoane legate de reţeaua Anonymous, cunoscută pentru atacurile sale informatice asupra instituţiilor financiare şi guvernamentale. Toţi erau membri ai reţelelor paralele Lulzsec, Internet Feds şi Antisec. Potrivit autorităţilor, Hector Xavier Monsegur, considerat unul din hackerii legendari ai cyber-spaţiului, al cărui nume de cod era Sabu, a fost denunţătorul care a făcut posibilă arestarea celor cinci cyber-terorişti, notează miercuri ziarul El Pais.

Dacă va fi declarat vinovat, Monsegur riscă o pedeapsă de 124 de ani de închisoare, în timp ce ceilalţi acuzaţi ar putea fi condamnaţi la până zece ani de închisoare. Atacurile de care este acuzat ar fi făcut, potrivit FBI, peste un milion de cyber-victime, între care cei 860.000 de clienţi ai agenţiei private de informaţii Stratford, care oferă analize geopolítice guvernelor şi companiilor private. Datele personale ale utilizatorilor au fost furate de Antisec în decembrie.

Monsegur a fost arestat în august anul trecut fiind acuzat de conspiraţie şi de lansare a cyber-atacurilor care au dus la colapsul sistemelor informatice ale companiilor Visa, Mastercard şi Paypal, care au refuzat să proceseze donaţiile pentru Wikileaks de anul trecut şi de atacurile împotriva guvernelor Tunisiei, Algeriei şi Yemenul în timpul primăverii arabe. Monsegur era 'un rooter', cineva care identifică slăbiciunile sistemul informatic şi care deschide poarta atacurilor altor hackeri. Toate acuzaţiile făcute publice acum sunt legate de atacurile comise între decembrie 2010 şi iunie 2011, potrivit agenţiei Bloomberg, iar baza acuzaţiilor este fundamentată pe mărturisirile lui Monsegur.

Hacker-ul stabilit în New Yor a lucrat în mod secret cu FBI, din arestul său domiciliar din vara trecută, ceea ce a făcut posibilă arestările de azi ale britanicilor Ryan Ackroyd şi Jake Davis, irlandezilor Darren Martyn şi Donncha O'Cearrbhail şi al americanului Jeremy Hammond, consideraţi dintre cei mai activi şi calificaţi membri ai reţelei Lulzsec. Toţi sunt acuzaţi de conspiraţie, deşi doar unul are o acuzaţie pentru atacuri concrete, precum O'Cearrbhail, un irlandez de 19 ani, considerat responsabil de de interceptarea unei convorbiri din ianuarie între FBI şi poliţia naţională irlandeză.

Atât Lulzsec cât şi Anti Sec sau Internet Feds, considerate de autorităţile americane drept cele mai agresive reţele de hackeri din cyber-space au luat fiinţă la origine în interiorul Anonymous, care potrivit FBI a fost creată în 2008, având în vedere că documentele de acuzare se referă la un grup implicat într-o 'companie deliberată de distrugere, intimidare şi criminalitate online'. După ce a fost anunţate arestările şi s-a aflat că Monsegur ‘Sabu' este pus în libertate sub custodie, reţeua socială Twitter a devenit un vulcan de comentarii care îmbinau incredulitatea şi surpriza în faţa presupusei sale trădări. La jumătatea zilei, un twitter al Anonymous anunţa. 'Nu vom mai vorbi despre Sabu. Este o persoană căreia îi este frică de revoluţie. Vom continua să luptăm şi vom demonstra că Sabu este un nimeni'.

Potrivit lui Barrett Brown, un ziarist apropiat de Anonymous şi considerat purtătorul său neoficial de cuvânt, (hackerii nu au oficial nici lideri nici purtători de cuvânt), 'dacă ceea ce spune FBI este adevărat, Sabu este un trădător. Dumnezeu ştie ce informaţii a compromis'. Potrivit lui Brown, a cărui casă a fost percheziţionată de poliţie, este 'prima dată când FBI reuşeşte să aresteze persoane care sunt lideri de facto. Până acum nu a fost capabilă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor