Cercetarea mumiei Regelui Ramses al III-lea sugerează că ar fi fost asasinat

Faraonul egiptean Ramses al III-lea a fost asasinat într-o posibilă încercare violentă de lovitură de stat de acum 3.000 de ani, potrivit unui raport în revista BMJ.

Oamenii de ştiinţă susţin că Ramses al III-lea, care a fost descris ca "ultimul mare faraon," avea gâtul tăiat, ca urmare a unei lovituri de stat condusă de una dintre soţiile sale şi de fiul ei, prinţul Pentawere.

Cu toate acestea, nu este clar dacă lovitura de stat a fost încununată de succes. Se crede că Ramses al III-lea a domnit între 1186-1155 î.Hr., în timpul perioadei Regatul Nou Egiptean.

Domnia sa a fost afectată de o criză economică şi internă - prima grevă înregistrată în istoria cunoscută a avut loc în cel de-al 29-lea an al domniei sale.

Moartea lui a fost mult timp subiectul unor controverse. Oamenii de ştiinţă susţin acum că l-au scanat pe Ramses al III-lea cu ajutorul unor tomografe, descoperind o "rană largă şi adâncă în gâtul mumiei", care a fost probabil cauzată de o lamă "şi care i-ar fi putut cauza moartea imediată", potrivit unui comunicat de presă al British Medical Journal (BMJ).

Ei au descoperit o amuletă a lui Horus în interiorul ranei, care a fost probabil introdusă de persoanele care l-au îmbălsămat pentru a produce vindecarea rănilor, a indicat comunicatul de presă.

Ei au analizat şi mumia unui bărbat necunoscut, al cărui gât părea să fie strangulat sau să fi suferit alte traume violente. El a fost acoperit "ceremonial cu o piele impură" de capră, sugerând că ar fi fost pedepsit.

Autorii raportului consideră că această mumie a fost a prinţului Pentawere, care a luat parte la conspiraţia pentru lovitura de stat. Cele două mumii au aceeaşi linie parentală, susţin cercetătorii care citează dovezi ADN, "sugerând cu tărie că erau tată şi fiu."