Un pilon de acum 9300 de ani atestă existenţa unei societăţi avansate (video)

Arheologii marini au anunţat descoperirea unui monolit preistoric la 40 de metri adâncime în Marea Mediterană, între Italia şi Tunisia. Potrivit analizelor iniţiale, acest monument a fost sculptat de mâna omului în urmă cu aproximativ 9.300 de ani.
Un monolit sub apă, între coasta Siciliei şi Tunisia. Monolitul, vechi de peste 9000 de ani are o structură care pare fabricată de fiinţe inteligente
Un monolit sub apă, între coasta Siciliei şi Tunisia. Monolitul, vechi de peste 9000 de ani are o structură care pare fabricată de fiinţe inteligente (Science Direct)

Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună ştiri despre aceste fenomene ciudate, pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi noi. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.

În urmă cu cel puţin 9.300 de ani, populaţiile de vânători-culegători din Epoca de Piatră au realizat o performanţă dincolo de ceea ce experţii de astăzi au crezut posibil pentru moment: au tăiat cu precizie un pilon de calcar de 15 tone şi l-au transportat aproape 300 de metri. Monolitul are 12 metri lungime.

Oceanografii care au studiat în 2012 fundul Mării Mediterane, situat în Canalul Sicilian între Tunisia şi Sicilia, au găsit monolitul la 40 metri adâncime. Într-un nou studiu, publicat în Journal of Archaeological Science, cercetătorii au afirmat că această arie a devenit complet scufundată sub apă în urmă cu aproximativ 9.300 ani, plus sau minus două sute de ani. Înainte de aceasta, zona mării nu era prea adâncă, având un arhipelag format din mai multe insule situate aproximativ la jumatatea drumului între insula Sicilia şi coasta nord-africană.

Aşadar, se presupune că pilonul a fost sculptat acum cel puţin 9.300 de ani. Cercetătorii au reuşit să dateze piatra din care este făcut monolitul prin extragerea unor fragmente din el, descoperind că are aceeaşi compoziţie şi vârstă cu calcarul situat la aproximativ 300 m depărtare, sugerând că a fost transportat pe această distanţă.

Cercetătorii susţin că descoperirea acestui pilon scufundat poate determina oamenii de ştiinţă să regândească ideea de "primitivism tehnologic", pusă pe seama populaţiilor de vânători-culegători.

"Această descoperire oferă dovezile unei activităţi umane semnificative din mezolitic în regiunea Canalului Sicilian", au notat Emanuele Lodolo şi Zvi Ben-Abraham în lucrarea lor.

Lodolo şi Ben-Abraham au arătat că există mai mulţi factori care i-au determinat să creadă că monolitul sau coloana de piatră a fost tăiată de către oameni şi nu a fost modelată de natură. Ei notează că monolitul are o formă regulată şi are trei găuri cu diametre similare. Calcarul monolitului are o compoziţie similară cu cea a rocilor aflate nu departe de locul unde a fost transportat, dar diferă de rocile din imediata vecinătate.

"Prezenţa monolitului sugerează o activitate umană vastă în [zonă]," au scris ei. "Acesta a fost tăiat şi extras ca o singură bucată din piatră din creasta rectilinie exterioară, situată aproximativ la 300 de m spre sud, şi apoi transportată, şi, eventual, ridicată. Din dimensiunea monolitului, putem presupune că acesta cântăreşte aproximativ 15 tone."

Ei nu au făcut speculaţii cu privire la funcţia monolitului dar asumă faptul că acesta a fost găsit într-o zonă importantă, situată aproximativ la jumătatea distanţei dintre Sicilia şi Tunisia. Sicilia a fost locuită cu circa 17.000 - 27.000 de ani în urmă, pe când exista o fâşie de teren ce lega partea sa continentală.

"Descoperirea sitului scufundat în Canalul Sicilian poate extinde în mod semnificativ cunoştinţele noastre despre cele mai vechi civilizaţii din bazinul mediteranean, şi opiniile noastre asupra inovaţiilor tehnologice şi dezvoltarea realizate de populaţia din mezolitic", au scris autorii. "Monolitul ... dintr-un singur bloc mare, necesita tăierea, extracţia, transportul şi instalarea, care dezvăluie, fără îndoială, abilităţi tehnice importante şi de mare inginerie."

Cercetătorii au mers chiar mai departe, afirmând: "Credinţa că strămoşii noştri nu aveau cunoştinţe, aptitudini şi tehnologia pentru a exploata resursele marine sau de a construi puncte de trecere maritime, trebuie să fie abandonată progresiv. Recentele descoperiri ... au îndepărtat definitiv ideea de "primitivism tehnologic", de multe ori atribuită coloniilor de vânători-culegători."

Articol republicat, cu permisiune. Citiţi articolul original la Ancient Origins