Intervenţie în premieră pentru implantarea unui dispozitiv la un copil cu epilepsie
La Spitalul de Urgenţă "Bagdasar Arseni" a avut loc vineri în premieră o intervenţie de stimulare a nervului vag realizată la un copil, şi anume la o fetiţă de 16 ani care suferea de epilepsie.
Medicul-şef al echipei de chirurgi care a realizat operaţia, dr. Alexandru Taşcu, a declarat la sfârşitul operaţiei că aceasta a decurs bine şi a reuşit.
O astfel de intervenţie a mai avut loc la adulţi, a precizat medicul. Fetiţa se afla sub tratament la neurologie de cinci ani, însă fără să aibă rezultate, afecţiunea fiind una rebelă.
Potrivit dr. Taşcu, a fost implantat deasupra inimii un dispozitiv special pentru stimularea nervului vag, un nerv vegetativ al organismului uman, pentru a stopa crizele de epilepsie. Stimularea este realizată astfel cu ajutorul unui generator implantabil asemănător peacemaker-ul cardiac. Generatorul este programat să elibereze intermitent impulsuri electrice de intensitate scăzută, 24 de ore pe zi, către nervul vag, la nivelul gâtului pacientului. Nervul vag este a zecea pereche din cele 12 perechi de nervi cranieni. Dispozitivul rămâne implantat toată viaţa şi copilul trebuie să vină la control o dată la cinci ani, deoarece el se poate regla periodic. După această intervenţie, crizele încep să se reducă, până când ajung chiar să dispară, a precizat dr. Taşcu.
Dispozitivul a fost achiziţionat de familie, costul acestuia şi plata celor doi medici din Slovenia care au făcut parte din echipa care a realizat intervenţia şi care au experienţă în acest tip de operaţie fiind de 20.000 de euro.
Mama fetiţei, Ruxandra Şchiopu, a declarat că Andreea a fost diagnosticată la vârsta de doi ani cu o formă rară de epilepsie, rezistentă la tratamentul medicamentos.
La început crizele aveau o frecvenţă de trei-patru ori pe săptămână, apoi au apărut şi crizele în somn şi s-au îndesit cele de veghe. Fetiţa a mers la şcoală, dar în ultimii doi ani performanţele sale erau scăzute.
Mama fetiţei speră că aceste crize se vor reduce şi chiar vor dispărea şi că îşi va putea recupera întârzierile de la şcoală.
Ea a spus că i-au trebuit trei ani pentru a face rost de banii necesari pentru intervenţie.
Dr. Alexandru Taşcu a spus că fetiţa va fi externată probabil în şase-şapte zile.