Prietena ucraineană a lui Nemţov susţine că a primit ameninţări cu moartea
alte articole
Prietena ucraineană a activistului asasinat al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, cu care se afla în momentul în care acesta a fost împuşcat în apropierea Kremlinului, a declarat poliţiei că a primit ameninţări cu moartea, au declarat vineri procurorii ucraineni, conform Business Insider.
După ce a fost interogată de către anchetatorii ruşi, Duriţkaia a primit undă verde să părăsească Rusia luni seara pentru a se întoarce acasă în Ucraina, unde autorităţile au ordonat să se ia măsuri pentru a-i asigura protecţia.
La 5 martie 2015, Anna Duriţkaia, martor în cazul uciderii opozantului rus Boris Nemţov, s-a prezentat la secţia de poliţie din Bila Ţerkov pentru a anunţa că a primit ameninţări cu moartea din partea unor persoane necunoscute în timpul şederii la părinţii săi”, conform unui comunicat al procurorilor.
Nemţov a fost ucis săptămâna trecută în cadrul celui mai răsunător asasinat de acest tip din timpul regimului de 15 ani al lui Vladimir Putin.
Datorită poziţiei lui Nemţov ca lider al opoziţiei şi de fost vicepremier al Rusiei, mulţi dintre susţinătorii săi consideră că Putin este responsabil pentru moartea sa. Nemţov a fost atacat la 200 de metri de zidurile Kremlinului, conform unui reporter din Moscova.
Asasinarea a avut loc la doar câteva ore după ce a dat un interviu la radio în care Nemţov a denunţat politicile “nebune şi agresive” ale lui Putin. De asemenea, duminică el ar fi trebuit să conducă un marş de protest împotriva acţiunilor ruse în Ucraina şi a crizei economice din Rusia.
Boris Nemţov a fost guvernator regional şi apoi vicepremier în anii 1990, iar la un moment dat a fost văzut ca un posibil succesor al lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales al Rusiei.
Un reprezentant al lui Putin a negat orice implicare a Kremlinului în moartea lui Nemţov.
Una dintre teoriile pe care le vehiculează Comitetul Investigativ este aceea că Nemţov a fost “sacrificat” de cei care ar face orice pentru a-şi atinge obiectivele politice şi că, de fapt, întregul incident este o provocare împotriva statului rus – o teorie susţinută şi de purtătorul de cuvânt al lui Putin şi de alţi politicieni ruşi, printre care Mihail Gorbaciov.
Totuşi, declaraţiile lui Nemţov din ultima perioadă descriu o cu totul altă imagine a situaţiei. Fostul lider al opoziţiei a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care consideră că poate dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014. Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.
La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit că Nemţov îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi privind rolul Rusiei în criza din Ucraina, pe care urma sa le facă publice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.