Un nou fake marca FSB: Moldovean acuzat de spionaj în favoarea R. Moldova, expulzat de Rusia / Expert Watchdog: Un super James Bond

Agenţi ai Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). (Captură Foto)
Maria Maevschi
26.04.2025

Presa propagandistă a Kremlinului a anunţat, cu referire la Serviciul Federal de Securitate, că cetăţeanul moldovean Dumitru Rusnac, presupus fost angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, a fost expulzat din Federaţia Rusă în februarie, după ce ar fi desfăşurat acţiuni de spionaj în favoarea Chişinăului, notează TV8.

Expulzarea lui Dumitru Rusnac a avut loc la doar 10 zile după ce FSB a anunţat despre reţinerea a patru „agenţi ai Ucrainei”, care ar fi fost recrutaţi în R. Moldova – doi cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni moldoveni – care, de facto, au fost arestaţi încă în 2023-2024, scrie Ziarul de Gardă.

Conform presei de la Moscova, Rusnac ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, fapt pentru care ar fi trebuit să-şi demonstreze „loialitatea şi dorinţa de a coopera în beneficiul Kremlinului”. Însă, în urma unui interviu cu poligraful, „a fost confirmat faptul sosirii sale în Rusia în scopuri de spionaj şi subversiune”, motiv pentru care a fost expulzat pentru o perioadă de 60 de ani.

Mai mult decât atât, Rusnac l-ar fi ajutat pe şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kiril Budanov, să stabilească contacte directe cu preşedinta Maia Sandu în anul 2020.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Igor Zahorov, a comentat acuzaţia, specificând că este „aceeaşi placă uzată a propagandei Kremlinului – un nou fals ordinar. Aceste falsuri devin tot mai frecvente, de aceea trebuie să fim vigilenţi şi să analizăm informaţia pe care o vedem”, scrie sursa citată.

Potrivit presei de la Moscova, în schimbul acestui serviciu, Rusnac ar fi urmat să primească ajutor de la Budanov pentru promovarea proiectelor comerciale în Ucraina.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mînzat, a declarat că instituţia nu va comenta subiectul.

Ziarul de Gardă scrie, citând surse din cadrul SIS, că Dumitru Rusnac „oficial nu a activat niciodată în calitate de ofiţer de informaţii şi securitate”.

Potrivit expertului în politici publice şi securitate de la Comunitatea Watchdog Moldova, Andrei Curăraru, acest caz, la fel ca şi cele patru cazuri despre care anunţase FSB anterior, „este cusut cu aţă albă”.

„Un singur om ar fi un super James Bond care putea să adune informaţii valoroase pentru R. Moldova în Federaţia Rusă?”, se întreabă retoric Curăraru, adăugând că „Kremlinul are planuri ofensive în legătură cu Republica Moldova, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, iar prin aceste cazuri, Rusia confirmă că doreşte crearea imaginii unei Moldove agresive, care este un duşman al Federaţiei Ruse”.

În opinia expertului Watchdog, prin diversitatea de viziuni în legătură cu cine este acest Rusnac, Rusia încearcă să arate cât de activ este Serviciul Secret al Ucrainei pe teritoriul statului rusesc, dar şi că Republica Moldova este utilizată şi că este un proxy în acest război informaţional.

„Până la urmă vorbim despre o situaţie în care Republica Moldova este prezentată ca un agent ucrainean şi al vestului, care vrea să facă rău Federaţiei Ruse. Noi trebuie să ne prezentăm ca un stat neutru care nu face acţiuni agresive pe teritoriul Federaţiei Ruse sau al oricărui alt stat”, a declarat Curăraru pentru ZdG.

Andrei Curăraru mai spune că este nevoie să se comunice despre această operaţiune de denigrare a Republicii Moldova partenerilor europeni şi americani, deoarece „aceste operaţiuni preced, de obicei, acţiuni mai de amploare şi mai agresive”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor