Armata chineză are legături cu atacurile cibernetice "sistematice" împotriva SUA

China este unul din principalii sponsori ai atacurilor cibernetice
China este unul din principalii sponsori ai atacurilor cibernetice (Prin bunăvoinţa U.S. Department of Defense)

Se crede că armata chineză s-ar afla în spatele unora dintre cele mai mari atacuri cibernetice şi campanii de spionaj cibernetic împotriva intereselor americane, s-a declarat într-un raport publicat de firma de securitate Mandiant, marţi.

Mandiant a declarat că un grup, numit Unitatea 61398, "a furat sistematic sute de terabytes de la cel puţin 141 de organizaţii şi şi-a demonstrat capacitatea şi intenţia de a fura simultan de la zeci de organizaţii." Organizaţiile vizate cuprind o serie diversă de industrii din Statele Unite, cazurile de furt de date începând încă din 2006.

Unitatea 61398 are patru mari reţele în Shanghai şi face parte din divizia cibernetică a Armatei Populare Chineze de Eliberare. Grupul este doar unul din aproximativ două duzini de organizaţii cu origini în China şi este printre cel mai prolific, a spus raportul.

"Aceşti operatori, ca şi soldaţii, ar putea pur si simplu primi ordine de la alte persoane", a spus Mandiant.

În 2006, hackerii au crescut sfera şi frecvenţa acţiunilor care vizau întreprinderile şi organizaţiile americane.

Oferind un exemplu, Mandiant a spus că Unitatea a furat circa 6,5 terabytes de date comprimate doar de la o singură organizaţie în zece luni, fără a oferii detalii privind identitatea organizaţiei. Dar se ştie că Unitatea a atacat "zeci de organizaţii" în acelaşi timp, a susţinut Mandiant.

Se pare că atunci când Unitatea reuşeşte să acceseze reţeaua victimei, hackerii aleg date de pe acea reţea "periodic", pe o perioadă de luni sau chiar ani, a spus Mandiant. Unitatea a avut acces la reţeaua unei victime pentru o perioadă mai mare de 1764 zile, sau aproape cinci ani.

Ca rezultat, hackerii au furat cantităţi mari de proprietate intelectuală, inclusiv rezultate ale unor teste, planuri de afaceri, acorduri de parteneriat, e-mail-uri, liste de contacte, planuri tehnologice, procese de fabricaţie şi documente de stabilire a preţurilor.

Raportul vine la doar câteva săptămâni după ce atât New York Times cât şi Wall Street Journal au recunoscut că hackerii chinezi le-au spart sistemele. În octombrie 2012, Casa Albă a recunoscut că hackeri din China au atacat site-ul său, spunând că aceştia au lovit un server care nu conţinea informaţii secrete. La sfârşitul anului 2011, s-a raportat că cel mai mare grup de lobby din SUA, Camera de Comerţ, a fost atacat de hackeri chinezi, care au reuşit să obţină toate datele de pe serverele organizaţiei.

În toamna anului 2011, The Epoch Times a raportat primele dovezi directe că Armata Populară de Eliberare a efectuat atacuri cibernetice împotriva unor obiective americane. Probele erau de fapt nişte imagini prezentate într-o emisiune de televiziune de propagandă a armatei chineze. Imaginile au arătat din greşeală software-ul, acesta provenind aparent de la o universitate militară chineză care a lansat un atac cibernetic împotriva principalului site al practicii spirituale Falun Gong.

Mandiant a spus că ani de zile s-a crezut că regimul chinez a fost implicat în atacurile cibernetice şi furtul de proprietate intelectuală americană, dar aceste preocupări nu au fost niciodată confirmate.

Cu toate acestea, "Detaliile pe care le-am analizat pe parcursul a sute de investigaţii ne conving că grupurile care desfăşoară aceste activităţi au bazele în principal în China şi că [regimul] chinez ştie de ele", se arată în raport.

The New York Times a raportat că Unitatea 61398 are sediul într-o clădire dărăpănată de birouri cu 12 etaje de la marginea Shanghai-ului.

"Fie [atacurile] provin din interiorul Unităţii 61398," a declarat Kevin Mandia, şeful Mandiant, pentru Times, "fie oamenii care conduc cele mai controlate şi mai monitorizate reţele de Internet din lume nu ştiu despre miile de oamenii care generează atacuri doar din acest cartier."

Hackerii şi-au îndreptat tot mai mult atenţia asupra societăţilor implicate în infrastructura critică din SUA, inclusiv reţelele electrice, liniile de apă şi liniile de gaz.

Ministerul chinez de Externe a negat în mod repetat că armata desfăşoară atacuri cibernetice.

Cu o săptămână în urmă, preşedintele Barack Obama a menţionat problema atacurilor cibernetice:

"Ştim că hackerii fură identitatea oamenilor şi se infiltrează în e-mail-uri personale. Ştim că ţări şi companii străine ne fură secretele corporative. Acum, duşmanii noştri vor să ne saboteze şi reţeaua electrică", a spus Obama. Preşedintele nu a făcut referire la China sau la orice altă ţară, dar agenţiile americane au declarat anterior că China este responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice asupra intereselor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe