Acţiunile chineze de hacking sunt omniprezente în Washington

Această vedere generală, prezintă o clădire de 12 etaje (C spate) menţionată într-un raport al firmei de securitate pe Internet Mandiant pe 19 februarie, 2013, ca fiind sediul unui grup de hacking ce este condus de miltari chinezi. (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
22.02.2013

Hackerii chinezi sunt atât de răspândiţi în zilele noastre că au furat date de la aproape fiecare instituţie guvernamentală, afacere şi companie mass-media majoră - după cum reiese din atacurile din ultimii ani împotriva Apple, Google, Wall Street Journal, The New York Times şi Casa Albă.

Hackerii încearcă să înţeleagă mai bine structura puterii guvernului SUA prin intermediul datelor furate de la grupuri pentru drepturile omului, birouri parlamentare, ambasade străine, antreprenori, firme de avocatură şi grupuri de experţi.

Guvernul Statelor Unite consideră că regimul chinez este în spatele acestor atacuri, în timp ce firma de securitate Mandiant, într-un raport de acum două zile, a declarat că a urmărit o operaţiune masivă de spionaj şi furt cibernetic împotriva intereselor americane până la sursă: armata chineză.

"Încă nu am descoperit o reţea care să nu fi fost atacată", a afirmat Shawn Henry, preşedintele companiei de securitate CrowdStrike Services, pentru Washington Post în această săptămână. "E ca şi cum un om invizibil ar fi în camera dvs. şi v-ar umbla prin dulapuri."

În 2011, The Epoch Times a raportat primele dovezi că armata chineză efectuează atacuri cibernetice împotriva intereselor americane. Dovezile au fost descoperite într-o emisiune televizată a armatei chineze care prezenta un software ce putea fi folosit pentru a lansa un atac asupra site-ului practicii de meditaţie Falun Gong, folosind o adresă compromisă de IP de la o universitate din Statele Unite ale Americii.

Astfel de instituţii sunt ţinte ale hackerilor pentru ca, la fel ca regimul chinez, aceste grupuri, întreprinderi şi grupuri de experţi ajută în secret la trasarea politicilor guvernului american per total, au declarat experţii pentru Washington Post în această săptămână. Între timp, jurnalişti, avocaţi şi susţinători ai drepturilor omului pot oricând să discute cu oficiali guvernamentali.

"Ei încearcă să realizeze conexiuni între oameni proeminenţi care lucrează în grupuri de experţi, între donatori despre care au auzit şi modul în care guvernul ia anumite decizii", a fost citat Dan Blumenthal, director de studii asiatice la American Enterprise Institute. "Este un sistem sofisticat de colectare de informaţii, scopul său fiind încercarea de a crea conexiuni între cei de la putere, fie că sunt în Congres sau în executiv."

Cu toate acestea, unii experţi au spus că există atât de multe date pe care hackerii le pot fura încât ar fi aproape imposibil de analizat totul.

"Cei mai mulţi dintre noi nu ducem o viaţă foarte interesantă", a declarat Thomas Fingar, fostul preşedinte al Consiliului Naţional de Informaţii şi expert pe probleme legate de China. "Poţi pierde o cantitate enormă de timp şi efort cu ceva total lipsit de sens."

În timpul discursului său de săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a pus problema securităţii cibernetice din SUA în prim-plan, dar nu a numit în mod specific regimului chinez - sau orice alt guvern - ca principala problemă.

"Ştim că hackerii fură identitatea oamenilor şi se infiltrează în e-mail-uri personale. Ştim că ţări şi companii străine ne fură secretele corporative. Acum, duşmanii noştri vor să ne saboteze şi reţeaua electrică, instituţiile financiare [şi] sistemele de control al traficului aerian", a spus Obama.

Ministerul chinez de externe a negat permanent că regimul chinez are hackeri care vizează interesele americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor