Obama poate ordona atacuri cibernetice preventive, susţine un raport

Preşedintele Barack Obama poate autoriza un atac cibernetic preventiv dacă serviciile americane de informaţii adună suficiente dovezi că o altă ţară sau grup plănuieşte să lanseze un atac împotriva intereselor americane, potrivit unui raport recent al New York Times, care a citat oficiali implicaţi într-o "revizuire juridică secretă."
Preşedintele american Barack Obama se întoarce la Casa Albă, Washington DC, 4 februarie 2013. (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
06.02.2013

Preşedintele Barack Obama poate autoriza un atac cibernetic preventiv dacă serviciile americane de informaţii adună suficiente dovezi că o altă ţară sau grup plănuieşte să lanseze un atac împotriva intereselor americane, potrivit unui raport recent al New York Times, care a citat oficiali implicaţi într-o "revizuire juridică secretă."

The Times, care a suferit un atac cibernetic în ultimele patru luni, efectuat de presupuşi atacatori chinezi, a descoperit în week-end că revizuirea juridică a concluzionat autorizarea lui Obama, comandantul suprem, drept una din multele decizii recente "ale administraţiei, care acţionează ... pentru a aproba primele reglementări privind modul în care armata se poate apăra sau răspunde în cazul unui atac cibernetic major."

Casa Albă încearcă în prezent să creeze normele privind modul în care armata se poate apăra sau iniţia atacuri cibernetice, se arată în raport.

Preşedintele va putea de exemplu să atace alte ţări ameninţătoare prin coduri şi software rău intenţionat, fără a fi nevoit să declare război. Obama a folosit un singur atac cibernetic până acum, acesta vizând disputatul program nuclear al Iranului prin intermediul virusului Stuxnet, dezvoltat în comun de Statele Unite şi Israel.

În conformitate cu normele militare actuale, Statele Unite pot desfăşura campanii de combatere a terorismului numai în ţările cu care sunt în mod oficial în stare de război, inclusiv Afganistan. Oficialii au declarat pentru The Times că noile politici privind războiul cibernetic "au fost influenţate de un deceniu de evoluţie în politica de combatere a terorismului", potrivit raportului, dar un oficial al serviciilor secrete, care a dorit să rămână anonim, a declarat că Statele Unite au exercitat reţinere în utilizarea armelor cibernetice în trecut.

"Există niveluri ale războiului cibernetic care sunt mult mai agresive decât orice a fost utilizat sau recomandat până acum", a declarat oficialul pentru ziar.

De exemplu, Statele Unite ar putea dezactiva sistemul de apărare aeriană al unui adversar în timpul unor atacuri cu drone, dar revizuirea Casei Albe s-a axat mai mult pe prevenirea războiului cibernetic. The Times a citat un oficial care a spus că revizuirea a definit "o forţă rezonabilă şi proporţională" pentru prevenirea sau contracararea unui atac cibernetic iniţiat de un adversar.

Normele finale prezentate de administraţie vor fi ultra-secrete, deoarece oficialii au "realizat că armele cibernetice sunt atât de puternice, încât – ca şi armele nucleare – acestea ar trebui utilizate numai la ordinele directe ale comandantului suprem", conform The Times.

Revizuirea a avut loc la doar câteva zile după ce Washington Post a raportat că Pentagonul va extinde cu de peste cinci ori Comandamentul Cibernetic al Departamentului Apărării - o agenţie creată în 2009 pentru a apăra sistemele critice din SUA şi pentru a lansa atacuri împotriva adversarilor naţiunii. Comandamentul, care are în prezent circa 900 de angajaţi, va mai angaja până la 4900 de persoane.

Decizia de a mări personalul Comandamentului Cibernetic este un răspuns la ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă atacurile cibernetice, a raportat The Post la sfârşitul lunii ianuarie, citând un oficial care a dorit să rămână anonim.

"Având în vedere actorii rău voitori de peste tot din lume şi dezvoltarea tehnologiei, nu există nicio îndoială că un anumit adversar are de gând să iniţieze un atac cibernetic semnificativ împotriva Statelor Unite la un moment dat", a declarat William J. Lynn III, fostul vice-secretar al apărării, care a contribuit la formularea planului cibernetic al Pentagonului, pentru The Post.

"Singura întrebare este dacă vom lua măsurile necesare, cum sunt acestea, pentru a reduce impactul unui atac în avans sau ... dacă vom citi despre paşii pe care ar fi trebuit să îi întreprindem într-un raport al Comisiei emis după atac", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor