SUA cere ca referendumul anti-Maduro să meargă mai departe

Washingtonul a cerut statului venezuelean să elibereze deţinuţii politici şi să respecte libertatea de exprimare. Guvernul socialist din Caracas a acuzat SUA că poartă un “război economic” împotriva ţării sud-americane.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a cerut marţi guvernului venezuelean ca acesta “să îşi onoreze propriile mecanisme constituţionale” şi să permită un referendum pentru demiterea lui Maduro “corect şi la momentul potrivit”.

Grupurile din opoziţie venezuelene au condus o campanie la nivel naţional pentru a-l forţa pe preşedintele socialist Nicolas Maduro să demisioneze înaintea expirării mandatului său, strângând peste 1,8 milioane de semnături în vederea lansării oficiale a procesului de demitere.

Maduro a declarat sâmbătă că referendumul privind demiterea sa va avea loc doar anul viitor, dacă sunt îndeplinite toate cerinţele legale, o mişcare ce îi va permite vicepreşedintelui său să preia preşedinţia. Însă un vot în acest an va declanşa în mod automat noi alegeri.

Kerry a cerut conducerii din Caracas “să elibereze deţinuţii politici, să respecte libertatea de exprimare şi adunare, şi să reducă lipsurile alimentare şi de medicamente”.

Washingtonul este dedicat colaborării cu alţi membri ai Organizaţiei Statelor Americane (OSA) în vederea soluţionării “situaţiei îngrijorătoare din Venezuela”, a declarat Kerry în timpul discursului său de deschidere la adunarea generală [a OSA] în Republica Dominicană.

Ministrul venezuelean de Externe Delcy Rodriguez a răspuns comentariilor lui Kerry în timpul adunării generale, susţinând: “Problemele interne ale Venezuelei vor fi rezolvate de venezueleni”.

“Văd acum că aceste lucru este ordonat de Washington. Stiu că ei sunt pe statul de plată al Washingtonului pentru a se amesteca în problemele interne ale Venezuelei”, a declarat Rodriguez, făcând o aparentă referire la legiuitorii din opoziţie.

Guvernul socialist al lui Maduro susţine că situaţia economică tot mai dezastruoasă din Venezuela este cauzată de “războiul economic” condus de Washington.

În luna mai, preşedintele venezuelean a prelungit cumîncă trei luni starea de de urgenţă în care este extinsă puterea guvernului, susţinând că acest lucru este necesar pentru a “regenera capacitatea productivă a ţării”.

La rândul ei, opoziţia venezueleană îl învinuieşte pe Maduro pentru criza economică acută ce a lovit ţara sud-americană. Protestele, jafurile şi crimele violente au crescut în intensitate în Venezuela, în condiţiile în care ţara este zguduită de lipsuri cronice de alimente, medicamente şi alte produse de bază, precum şi de pene dese de curent electric.

În plus, protestele anti-guvern din lunile recente din Venezuela au fost suprimate deseori cu violenţă de către forţele de ordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe