Moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", pe masa Parlamentului
alte articole
UPDATE: PNL, USR şi PMP au depus, vineri, moţiunea de cenzură la Parlament. Documentul, intitulat sugestiv "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" a strâns 148 de semnături. Pe lângă cele trei formaţiuni, au semnat şi trei deputaţi independenţi printre care colegii de partid ai lui Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu.
"Această moţiune de cenzură vine în sprijinul celor loviţi şi minţiţi de guvernare", a declart liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, citată de Agerpres.
„Este o moţiune de cenzură împotriva unui tip de guvernare, o guvernare mincinoasă în baza unei cărţi colorate cu poveşti. Dincolo de orice cifre, toată lumea a observat că investiţiile sunt la un minim istoric, iar infrastructura şcolară, spitalicească şi cea de transport nu au beneficiat de nimic, de nici o investiţie, de nici o îmbunătăţire din partea acestei guvernări, care a avut deja un an de zile să îşi dea măsura capacităţii. Mai mult decât a fi împotriva domnului Tudose sau a guvernării sale, este o moţiune de cenzură împotriva unui tip de guvernare mincinoasă“, a precizat, la rândul său, la depunerea moţiunii de cenzură, Cristian Seidler, liderul de grup al USR din Camera Deputaţilor.
* * *
Reprezentanţii PNL vor depune vineri, la ora 12,00, la Parlament, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", iniţiată împreună cu USR.
"Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară. (...) Această moţiune este un gest de responsabilitate şi oricine spune că este inutilă şi că nu îşi atinge scopul greşeşte profund, pentru că România prosperă trebuie să fie o Românie democratică, în care Opoziţia, atunci când sesizează derapaje uriaşe ale celor de la guvernare, are ca instrument o moţiune de cenzură, ori această guvernare a ratat în mai puţin de un an de zile orice promisiune din campania electorală şi din programul de guvernare, mai mult decât atât şi-a dat jos propriul Guvern. Este dispusă oricând, aşa cum am văzut, să îşi zboare şi al doilea Guvern", declara marţi Raluca Turcan, adăugând că parlamentarii ar trebui să aibă un gest responsabil şi anume să voteze moţiunea de cenzură.
"Timp de un an de zile această guvernare coruptă şi toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situaţia aceasta suntem şi am văzut mesajul cetăţenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorităţi PSD — ALDE şi atunci o moţiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic şi instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care îl susţinem cu toată tăria pentru a oferi cetăţenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat", preciza la rândul său liderul USR Dan Barna.
Moţiunea va fi susţinută şi de PMP, formaţiune ai cărei lideri consideră că demersul ar trebui însoţi şi de o propunere alternativă pentru postul de premier în locul lui Mihai Tudose.
De partea sa, UDMR a anunţat că nu va sprijini moţiunea.
''Am avut o discuţie cu Raluca Turcan şi cu Iulian Dumitrescu şi am spus că în primul rând ar trebui să vedem relaţia noastră, UDMR-PNL, pentru că în ultimul an, lucrurile s-au stricat enorm de mult (...). Moţiunea de cenzură este binevenită oricând, dar în acest moment, această moţiune de cenzură nu are o finalitate dorită, pentru ca PSD şi ALDE au o majoritate stabilă, cifric. Eu mă mir că PNL depune o moţiune de cenzură pe nişte măsuri fiscale neoliberale, dar mă rog, e treaba lor dacă se ciocnesc trenurile în capul lor sau nu se ciocnesc, nu mă interesează", a declarat Kelemen Hunor la RFI.
Victor Ponta a anunţat, de asemenea, că parlamentarii Pro România nu vor sprijini demersul. Cât despre grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a susţinut că deputaţii acestui grup vor analiza luni textul moţiunii de cenzură propuse de PNL, după care vor decide dacă o susţin sau nu, relatează Agerpres.
Moţiunea "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă"
"Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură. În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară.
Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare. Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii şi firmele din această ţară. Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!
Am cules din ţară o întrebare care ne-a fost adresată despre dumneavoastră, domnilor de la PSD şi ALDE, de un om simplu, cu un gând simplu. Ar fi bine să cugetaţi asupra ei, domnilor parlamentari din coaliţia majoritară. Cităm: „Ce rău le-a făcut România, de se răzbună şi ne batjocoresc în halul ăsta? Ce nu le-am dat sau ce le-am luat, că nu pot măcar să ne lase să ne vedem de treburile noastre?”
Aţi luat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase. Leul era solid, inflaţia aproape de zero făcea ca puterea de cumpărare să fie una reală, dobânzile erau mici, datoria statului la fel, creşterea economică promiţătoare. Toate premisele erau bune. Practic, aţi primit o fundaţie economică bine făcută, cu structura de rezistenţă aferentă, pe care aţi avut-o la cheie. Ce aţi făcut cu ea?! V-aţi apucat să o demolaţi ca să improvizaţi o casă din chirpici.
Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie... Şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală. Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul 2 de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc.
„Îndrăzniţi să credeţi”, domnilor Dragnea şi Tudose, că nu le-aţi spus nimic angajaţilor din sectorul public despre creşterile fictive de salarii. I-aţi minţit în faţă, iar acum au toată îndreptăţirea să fie revoltaţi. De altfel, cum să nu fie revoltaţi după ce le-aţi promis creşteri de salarii de 25%, care se dovedesc a fi praf în ochi?
La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână vor ţine calendarul promisiunilor PSD din campanie şi vor constata că Dragnea şi ai lui şi-au bătut joc de ei.
Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariaţi din sectorul IT, precum şi persoanele cu dizabilităţi, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veţi face cu aceşti oameni? Veţi da un OUG de cârpire a prostiei sau speraţi că angajatorii din mediul privat vă vor repara aberaţiile suportând ei diferenţa din buzunarul lor? Ce veţi face, însă, cu cei din mediul public?
„Îndrăzniţi să credeţi”, domnilor Dragnea şi Tudose, că nu aţi spus nimic, dar absolut nimic în campania electorală despre mutarea contribuţiilor sau de furtul de proprietate declanşat din Pilonul 2 de pensii. Mai mult, nu le-aţi suflat nicio vorbă pensionarilor că promisiunile de creştere a pensiilor sunt făcute prin sacrificarea pensiei copiilor şi nepoţilor. Cine ar fi fost de acord cu un plan atât de cinic?!
„Îndrăzniţi să credeţi”, domnilor Dragnea şi Tudose, că în programul prezentat alegătorilor aţi promis reducerea contribuţiilor sociale la 35% - şi nu la 37,25%, nivelul pe care l-aţi fixat acum - iar veniturile sub 2.000 lei trebuiau scutite de impozit, dar acum v-aţi făcut că uitaţi. Nu-i aşa că aceasta e dovada cea mai clară că v-aţi ţinut de cuvânt?!
„Îndrăzniţi să credeţi” că aţi bulversat pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal, călcând în picioare prima revendicare a sectorului privat – să ştie pe ce legi îşi fac planul de afaceri. Fără explicaţii clare, fără un studiu de impact, fără dialog şi susţinere din partea patronatelor şi sindicatelor, împotriva tuturor, aţi impus această harababură fiscală. Nici măcar parlamentarii care vă susţin din partea coaliţiei nu pot pune rămăşag că nu vor scădea salariile. E bomboana de pe colivă, după experimentul fiscal cu TVA Split, prin care aţi băgat groaza în mediul de afaceri.
„Îndrăzniţi să credeţi” că aţi promis reducerea fiscalităţii şi nicio taxă în plus, însă aţi eliminat plafonarea contribuţiilor sociale şi aţi plafonat, în schimb, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, aţi reintrodus supra-acciza la carburanţi şi aţi majorat taxarea contractelor part-time. Unii oameni şi-au pierdut locul de muncă doar pentru că nu sunteţi în stare să rezolvaţi o problemă punctuală şi aţi preferat să loviţi otova.
„Îndrăzniţi să credeţi”, lideri ai coaliţiei guvernamentale, că aţi promis o creştere a nivelului de trai însă, în realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică. Inflaţia a crescut de 13 ori faţă de începutul anului (de la 0,2% la 2,6%) şi este mai mult decât dublă faţă de ceea ce aţi spus în campania electorală (1,2%).
„Îndrăzniţi să credeţi” că preţurile la carburanţi au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie. Electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie, şi cu 12% faţă de decembrie anul trecut. Şi preţul la gaze urmează să crească cu 6%. Practic, toate alimentele s-au scumpit în ultimele 11 luni de zile, în timp ce ne spuneţi că avem producţii record în agricultură.
„Îndrăzniţi să credeţi” că Leul a luat-o la vale şi a atins minime istorice. În loc să păstraţi un nivel de 4,46 Lei/Euro, aşa cum aţi prezentat în campanie, cursul a depăşit 4,64 Lei/Euro. Mai mult, indicele ROBOR este la un nivel mai mult decât dublu faţă de începutul anului (de la 0,8% la peste 2%). Românii trebuie să vă mulţumească pentru iresponsabilitatea de care daţi dovadă pentru că ratele pe care le plătesc sunt mai mari cu peste 150 lei la un credit pentru ”Prima Casă”.
„Îndrăzniţi să credeţi” că numai până la 1 septembrie aţi depăşit cu 0,8% din PIB nivelul de îndatorare al României pe care l-aţi angajat în campanie, mai precis cu aproximativ 6,6 miliarde de lei. Nu vrem să ne imaginăm unde o să ajungeţi la finalul anului, dar vă întrebăm: realizaţi că aceste împrumuturi vor fi plătite din buzunarele tuturor românilor care muncesc cinstit şi plătesc taxe la bugetul statului?
„Îndrăzniţi să credeţi” că aveţi cele mai mici investiţii de la aderarea României în UE până în prezent, în vreme ce aţi promis pentru acest an investiţii de peste 4% din PIB, adică 39 miliarde de lei. Unde sunt banii, domnule Dragnea, domnule Tudose?! Dacă i-aţi fi pus acolo unde aţi promis, nu ne îndreptam acum spre o fundătură economică. Însă aţi tăiat deja 10 miliarde lei la rectificare şi aţi venit recent cu alte tăieri.
„Îndrăzniţi să credeţi” că aţi dopat economia, printr-o creştere bazată pe consum, dar aveţi o gaură... sau nu, un crater în buget la colectarea din TVA. Adică, vorbim (atenţie!) de principala taxă pe consum, unde veţi strânge cu 2% din PIB mai puţin decât aţi estimat! Chiar sub nivelul colectat anul trecut. Într-un asemenea paradox economic e greu să ajungi, dar actuala guvernare a reuşit şi această contra-performanţă.
„Îndrăzniţi să credeţi” că aţi exportat bunăstarea României, aţi scos banii din ţară, fără ca românii să beneficieze! Deficitul balanţei comerciale (importuri vs. exporturi) a crescut în primele 9 luni cu 28% faţă de anul trecut şi a ajuns la 8,8 miliarde de euro. Şi în acest caz, tot investiţiile ar fi echilibrat balanţa.
„Îndrăzniţi să credeţi” că investiţiile private s-au diminuat în primele 9 luni ale anului, faţă de anul trecut, cu 20%! De altfel, aţi făcut tot posibilul să alungaţi investitorii prin conduita dumneavoastră, demnă de o ţară bananieră, şi nu de o ţară membră a UE. Recent, cea mai mare delegaţie de companii americane care a vizitat România a fost la Bucureşti de unde a plecat fără niciun anunţ de investiţie. Investiţiile străine înseamnă locuri de muncă, înseamnă bani în plus din taxe şi impozite, înseamnă aport de tehnologie, calificarea forţei de muncă, dezvoltare economică pe verticală şi orizontală, comenzi pentru furnizori români. Cine mai crede că investitorii americani se vor mai întoarce după ce au văzut în ce hal guvernaţi? Banii investitorilor fug de incertitudine, fug de guvernarea mincinoasă şi haotică livrată de PSDragnea şi Tudose.
„Îndrăzniţi să credeţi” că aţi promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reveni autorităţilor locale, în virtutea consolidării autonomiei acestora. Nu doar că nu v-aţi onorat promisiunea, dar aţi tăiat sălbatic din bugetele locale. Adică aţi luat cu japca banii oamenilor care muncesc în acele comunităţi şi care finanţau proiecte pentru reabilitarea străzilor, spitalelor, şcolilor, extinderea utilităţilor de apă şi canal şamd. Practic, aţi blocat fără scrupule orice perspectivă de dezvoltare pe care acei români şi-o construiseră prin muncă cinstită.
„Îndrăzniţi să credeţi” că Dragnea a minţit atunci când a promis eliminarea impozitului pe dividende. Cum justifică Dragnea minciuna? „Nu o vrea mediul de afaceri”. Culmea! Încă o dovadă despre cum aţi minţit cu cinism, fără vreun gând de a respecta ceva din ce aţi promis.
Alt exemplu, taxa auto, pe care aţi eliminat-o cu un mare elan populist şi care a făcut ca sute de mii de maşini second să ajungă în 9 luni în România. Aţi pierdut jumătate de miliard din această aventură şi vreţi ca banii să-i plătească acum toţi românii. Chiar primarii dumneavoastră au ajuns să critice public eliminarea pripită a taxei auto. Nimeni nu vă mai suportă incompetenţa.
Aveţi în faţă doar două opţiuni raţionale posibile: ori vă recunoaşteţi minciuna şi mandatul obţinut de această guvernare prin fraudă, ori continuaţi acest plan de distrugere economică şi socială şi nota de plată pe care o vom plăti cu toţii va fi pe măsură.
„Îndrăzniţi să credeţi” că PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeană şi face ca România să abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar că nu faceţi nimic pentru a pregăti terenul, dar faceţi totul pentru a fi siguri că nu vom atinge acest obiectiv prea curând.
România sărbătoreşte anul viitor Centenarul Marii Uniri, dar din punct de vedere economic şi social este ruptă-n două. Nu vă pasă şi nu vă preocupă faptul că regiuni întregi sunt depopulate, în sărăcie lucie şi fără vreun viitor. Că tinerii fug în lume unde văd cu ochii pentru a-şi căuta un rost, că se rup de familiile lor, de bătrânii şi de ţara lor. În sinea voastră probabil vă bucuraţi pentru că pe cei rămaşi aţi învăţat să-i amăgiţi uşor. O Românie resemnată cu dezastrul este pariul domnului Dragnea.
„Îndrăzniţi să credeţi” că nu puteţi nega principiul egalităţii în faţa Legii, oricâte scamatorii de tipul OUG 13 aţi încerca. Justiţia a căpătat independenţă şi cu cât veţi încerca să o puneţi sub control, cu atât mai multă ostilitate vezi obţine din societate.
Domnule Dragnea, ar fi bine să înţelegeţi că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud.
Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiţie” este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii!
Educaţia este în declin, elevii nu au manuale, multe şcoli sunt un pericol la siguranţa elevilor, fără autorizaţii, tot mai mulţi tineri sunt în afara sistemului de educaţie, iar cei care ies, au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.
„Îndrăzniţi să credeţi” că sistemul medical şi de sănătate este în metastază, iar managementul dumneavoastră este sub orice critică. Cinismul înfiorător pe care îl arătaţi părinţilor care şi-au pierdut copiii în criza vaccinurilor demonstrează că sunteţi lipsiţi de conştiinţă şi de scrupule.
Sau cu ce ar fi diferită situaţia astăzi, dacă tragedia de la Colectiv s-ar repeta?! Unii plâng, alţii petrec - a fost răspunsul dumneavoastră când oamenii îşi comemorau victimele. Iar concluzia domnului Florin Iordache arată mentalitatea dumneavoastră sfidătoare. Cităm: „asta-i viaţa!”... Chiar nu aveţi niciun pic de ruşine?!
„Îndrăzniţi să credeţi” că v-aţi bătut joc de profesori, cărora le-aţi promis mărirea salariului cu 80% de la 1 ianuarie 2018? Aţi bulversat sistemul educaţional prin demiterea abuzivă a inspectorilor şcolari, prin anularea legislaţiei care prevedea ocuparea funcţiilor de directori de şcoală prin concurs, prin scandalul auxiliarelor, al manualului unic, al compendiului în loc de manuale şi nenumărate alte tâmpenii care au băgat în ceaţă pe
toată lumea. Ce rămâne după dumneavoastră: doar criza manualelor şi greşelile gramaticale de care râd şi copiii din ciclul primar!
„Îndrăzniţi să credeţi” că în anul 2017 viteza medie în trenurile insalubre nu depăşeşte 40 km/oră? „Îndrăzniţi să credeţi” că guvernul PSD-ALDE este guvernul ”minus” atunci când vine vorba de autostrăzi? Aţi promis 100 de kilometri şi aţi reuşit contraperformanţa de a închide tronsoane de autostradă. Sunt ”reuşite” demne de Cartea Recordurilor!
„Îndrăzniţi să credeţi” că sistemul energetic este aproape de colaps, pentru că aţi decapitalizat toate marile companii, le-aţi luat toţi banii de investiţii, în timp ce pregătirea pentru sezonul rece este un dezastru. Este un pericol iminent în această iarnă să rămânem fără căldură şi fără lumină. Probabil nu va trece prea mult timp şi veţi putea fi acuzaţi, şi nu exagerăm, de atentat la siguranţa naţională.
Vă mai invităm să „îndrăzniţi să credeţi” că avem în faţa noastră singurul partid din istoria României care s-a pus în situaţia ridicolă de a-şi demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetenţa! Aţi uitat? Bineînţeles că era singurul pretext pe care îl puteaţi invoca, pentru că era credibil, era argumentul Opoziţiei susţinut din primul moment.
Problema fundamentală este că motivul incompetenţei la guvernare este cu atât mai valabil şi evident acum! Aveţi Guvernul cu cel mai mare număr de demnitari - miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, fiecare cu propriul cabinet şi funcţionari aferenţi! - din câte guverne au existat până acum, dar livraţi cel mai prost exerciţiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanţă ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, României i-ar fi fost cu siguranţă mai bine dacă nu era guvernată! Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică.
Prin urmare, „îndrăzniţi să credeţi” că aveţi cel puţin la fel de multe motive să votaţi pentru demiterea acestui Guvern, la fel ca în urmă cu 5 luni de zile, când aţi mai votat o moţiune de cenzură. Acum lucrurile chiar s-au agravat, întrucât guvernarea a continuat aceeaşi reţetă falimentară.
Mai „îndrăzniţi să credeţi” că nu au existat până acum în România guverne a căror activitate să fie contestată de atât de mulţi oameni în stradă, la nici măcar un an de la momentul alegerilor. Şi nici nu a existat vreo altă guvernare care să fie atât de surdă, indiferentă şi sfidătoare faţă revendicările unor mişcări de protest ale unui mare număr de români, fără precedent în România.
„Îndrăzniţi să credeţi” că singurii vinovaţi pentru eşecul lamentabil al acestei guvernări nu sunteţi decât dumneavoastră, domnilor guvernanţi. Degeaba ridicaţi perdele de fum, degeaba invocaţi duşmani imaginari, oculte mondiale, forţe nevăzute, degeaba inventaţi teorii ale statului paralel, nimic nu vă poate justifica neputinţa şi ticăloşia.
Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente.
Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale. Nu vă cerem să îndrăzniţi să credeţi asta, doamnelor şi domnilor, pentru că ştiţi că aşa este!
„Îndrăzneşte să crezi!”, domnule Dragnea! „Îndrăzneşte să crezi” că nu există! Nu există în istoria post-decembristă cineva care să-şi fi bătut joc într-un asemenea hal de cei care l-au votat.
Iată un citat din Liviu Dragnea: „Nu e de joacă, vom fi daţi jos. Programul de guvernare este lege şi dacă nu o respecţi te consideri demisionat ca şi Guvern (...) Eu nu pot să-mi permit să vin cu un program de guvernare pe care românii să-l voteze (să nu-l aplic) şi eu să mai am curaj să merg pe stradă”.
Noi nu încurajăm actele de violenţă, nu-i îndemnăm pe români să vă înjosească atunci când ieşiţi pe stradă, adică să suportaţi tratamentul despre care chiar dumneavoastră aţi spus că ar fi unul just!
Vă îndemnăm, în schimb, să vă ţineţi cuvântul şi să „demisionaţi” acest Guvern. Apoi să demisionaţi şi dumneavoastră, domnule Dragnea, ca să puteţi merge la piaţă şi să nu vă înjure lumea în plină stradă.
Doamnelor şi domnilor,
Ce trebuie făcut?
Demiterea acestui guvern trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa Justiţiei. Principalele lucruri de care are nevoie România sunt stabilitatea şi predictibilitatea, astfel încât investitorii să-şi recapete încrederea. Orice eventuale modificări fiscale vor respecta termenul de 6 luni pentru intrarea în vigoare.
Promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3%. În acelaşi timp, este esenţială reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice. Starea actuală a infrastructurii de transport este o frână în calea dezvoltării economice. România are nevoie urgent de autostrăzile care traversează Carpaţii: Sibiu-Piteşti şi Tg. Mureş-Iaşi, România are nevoie de căi ferate de secol 21, de aeroporturi moderne.
Un astfel de buget va duce la reconsolidarea monedei naţionale, reducerea inflaţiei, reducerea dobânzilor şi atragerea de noi mari investitori în România.
E nevoie de transparenţă totală în instituţiile publice, la toate nivelurile. Este garanţia că orice manevră cu bani publici se va vedea din stradă, fapt care va înhiba eventualii paraziţi ai bugetului. Altfel, vor răspunde penal.
România are nevoie de un sistem educaţional sănătos, lipsit de ingerinţa politicului. Este nevoie acum, mai mult decât oricând, de predictibilitate şi coerenţă în actul educaţional, de alocări bugetare mai bune atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare, precum şi de o conducere competentă a Ministerului Educaţiei Naţionale.
Eficienţa statului prin folosirea tehnologiilor pe care le avem la îndemână, astfel încât să reducem drastic birocraţia. Niciunui cetăţean nu i se va mai solicita un document sau o informaţie care se află deja în posesia unei instituţii a statului. Va fi un proces dificil de reformare instituţională, dar este singura cale corectă.
Abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independenţa Justiţiei ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracţiuni. În paralel, Parlamentul într-o colaborare instituţională cu Consiliul Legislativ este obligat să pună ordine în legislaţie, cu prioritate în cea care trebuie respectată de autorităţile locale. Hăţişul actual trebuie corectat prin simplificare legislativă, sistematizare şi condensare, şi nu prin dezincriminarea unor fapte.
În ansamblu, întreaga abordare a guvernării trebuie să se schimbe radical. Este un imperativ pe care românii îl aşteaptă şi de care România are nevoie ca de aer. Astăzi este sufocată, din cauza agendei paralele cu realitatea cotidiană pe care actualul Guvern se încăpăţânează să o urmărească.
Stimate colege, stimaţi colegi!
Vă cerem, prin urmare, să votaţi prezenta moţiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiţi la ceea ce ar fi trebuit să fie exerciţiul guvernării şi cât de departe este faţă de ceea ce le-aţi spus oamenilor atunci când le-aţi cerut votul. Nu sunteţi nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteţi proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese.
Vă cerem să fiţi oameni liberi şi să vă gândiţi la ceea ce le doriţi copiilor sau nepoţilor dumneavoastră ca şi cum aţi fi unul dintre cei care v-au votat. Dintre cei care în mod sincer v-au învestit cu încredere şi cu speranţă. Ştiţi la fel de bine ca noi că reţeta politică a actualei guvernări este putredă, este compromisă şi nu va aduce nimic bun nici României, şi nici dumneavoastră.
Vă solicităm, în concluzie, să nu fiţi complici la un dezastru pe care suntem datori cu toţii să-l prevenim. Vă cerem să cugetaţi independent de un coleg sau altul de partid, pornind de la gândul că votul primit de la români pentru a fi în această sală vă stabileşte o îndatorire şi nu un privilegiu.
Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!"