Un incident fără precedent în cadrul Partidului Comunist Chinez alimentează speculaţii privind autoritatea lui Xi Jinping

Liderul comunist chinez Xi Jinping (Youtube - captură ecran)
Leo Timm
14.04.2025

O schimbare extrem de neobişnuită de personal în rândurile superioare ale Partidului Comunist Chinez a determinat observatorii să reflecteze asupra semnificaţiei şi implicaţiilor acesteia pentru regim.

Presa de stat chineză a confirmat la 2 aprilie că doi membri ai Comitetului permanent al Politburo - grupul de conducere format din 24 de membri şi condus de liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping - au schimbat posturile. Vestea a fost dată în urma relatărilor pe această temă ale presei din Hong Kong, care transmite adesea zvonuri despre ceea ce se întâmplă în elita chineză.

Shi Taifeng, în vârstă de 68 de ani, fostul şef al Departamentului de Lucru al Frontului Unit (UFWD) al Partidului Comunist Chinez, este acum director al Departamentului de Organizare al Partidului. Fostul şef al Departamentului de organizare, Li Ganjie, 60 de ani, conduce acum UFWD, care desfăşoară eforturile de influenţă ale Partidului Comunist în societatea chineză şi în străinătate.

Departamentul de organizare, care joacă un rol crucial în stabilirea alocărilor de personal ale regimului, este adesea o treaptă de acces pentru directorii săi în Politburo, considerat cel mai înalt organism de conducere al Partidului Comunist Chinez.

„Deoarece acest incident este 'complet fără precedent' în istoria Partidului Comunist Chinez, este, fără îndoială, o chestiune majoră şi direct legată de statutul personal al lui Xi Jinping”, a scris analistul de afaceri din China Wang Youqun într-un articol pentru publicaţia de limbă chineză The Epoch Times.

Observatorii Chinei şi analiştii politici au oferit o varietate de opinii cu privire la schimbarea Shi-Li. Unii spun că aceasta ar putea reflecta nemulţumirea lui Xi faţă de activitatea „frontului unit” în Taiwan - insula guvernată în mod democratic pe care Partidul Comunist Chinez speră să o aducă sub controlul său - în timp ce alţii văd în această mişcare un semn al epurărilor viitoare sau chiar al erodării controlului liderului chinez asupra puterii.

Aliaţii lui Xi pe muchie de cuţit

Deşi guvernarea lui Xi, începând din 2013, a fost însoţită de o campanie anticorupţie omniprezentă, care i-a vizat în mare măsură pe rivalii săi din cadrul Partidului Comunist Chinez, în ultimii ani, organele disciplinare ale partidului s-au întors împotriva propriilor numiri ale lui Xi.

Două personalităţi de profil înalt care au fost doborâte în acest mod sunt fostul ministru de externe Qin Gang, care a dispărut luni de zile înainte ca autorităţile să anunţe că a fost retrogradat la o poziţie de sinecură, şi Li Shangfu, ministrul chinez al Apărării, care a fost pus sub anchetă şi apoi expulzat din postul său în iunie anul trecut pentru corupţie.

Ambii demnitari au obţinut performanţa dubioasă de a servi în funcţiile respective pentru cea mai scurtă perioadă din istoria Chinei comuniste.

„Căderile succesive ale lui Qin şi Li au fost lovituri puternice pentru Xi, care i-a ales personal şi a avut încredere în fiecare dintre ei”, a scris Wang Youqun, doctor în drept la Universitatea Renmin din China şi fost redactor pentru un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic între 1997 şi 2002, în articolul său.

După ce a condus Partidul Comunist Chinez timp de peste un deceniu, Xi a fost martorul unor crize tot mai profunde atât pentru Partid, cât şi pentru China, precum declinul economic, deteriorarea relaţiilor cu Statele Unite şi alte ţări, şi gestionarea dezastruoasă a pandemiei de COVID-19.

Chiar dacă Xi îşi menţine controlul asupra celor mai înalte poziţii ale regimului, rivalii săi din Partidul Comunist Chinez rămân în libertate, exercitându-şi influenţa şi subminându-i conducerea prin diverse canale.

În ultimele săptămâni, un alt oficial militar chinez de rang înalt a fost subiectul atenţiei publice.

He Weidong, vicepreşedintele Comisiei militare centrale (CMC) a Partidului Comunist Chinez, un confident al lui Xi, pentru care acesta din urmă a luat măsuri extraordinare pentru a-l promova în această funcţie în 2022, a dispărut, de asemenea, din ochii publicului. Preşedintele CMC este însuşi Xi.

Abundă zvonurile potrivit cărora şi He este anchetat sau a căzut în dizgraţie în alt mod. Astfel de speculaţii au fost amplificate după ce a lipsit cu desăvârşire de la evenimentul anual de plantare de copaci organizat de conducerea militară la Beijing pe 2 aprilie.

Dispariţia lui He urmează epurării lui Miao Hua, şeful Departamentului de muncă politică al CMC, din noiembrie anul trecut. Miao, în vârstă de 69 de ani, a fost considerat un aliat apropiat al lui Xi şi s-a bucurat de o promovare rapidă în ultimul deceniu, înainte de a fi pus sub anchetă pentru „încălcări disciplinare grave”.

He Weidong a fost considerat de mulţi drept „omul de încredere al lui Xi în armată”, a scris Wang, menţionând că „niciun alt oficial sub conducerea lui Xi nu a cunoscut o ascensiune atât de fulminantă” în grad.

„Dacă He era 'confidentul militar nr. 1' al lui Xi şi Miao 'nr. 2', pierderea amândurora înseamnă că reţeaua de sprijin a lui Xi în armată s-a prăbuşit”, a susţinut el.

Wang a declarat că, pe lângă probabila cădere a lui He, înlocuirea lui Li Ganjie cu Shi Taifeng reprezintă încă o lovitură, „posibil fatală”, pentru aranjamentele lui Xi.

Regres în Taiwan sau probleme interne?

Între timp, experţii taiwanezi au legat schimbul de posturi Shi-Li de recentele eşecuri în eforturile „frontului unit” al Beijingului de a influenţa guvernul din Taiwan.

Partidul Comunist Chinez, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul Chinei comuniste, nu a exclus o invazie militară pentru a supune ţara de facto cu 23 de milioane de locuitori, dar acordă prioritate „unificării paşnice” prin infiltrarea şi subminarea societăţii taiwaneze.

Su Tzu-yun, director al Diviziei de Strategie şi Resurse din cadrul Institutului pentru Cercetare în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale din Taiwan, a declarat pentru The Epoch Times că publicul taiwanez a devenit din ce în ce mai precaut cu privire la operaţiunile de „front unit” ale Partidului Comunist Chinez, în urma expunerii diferitelor activităţi ale Beijingului.

Pe lângă victoria pro-independenţă a lui Lai Ching-te în alegerile prezidenţiale din Taiwan din ianuarie 2024, o mişcare de masă pentru revocarea politicienilor chinezi din legislativul taiwanez a câştigat teren.

„În acest context, schimbarea şefului Departamentului de lucru al Frontului Unit este un răspuns la sondajele interne recente din Taiwan, care arată că până la 60% din public se opune influenţei roşii a Partidului Comunist Chinez”, a declarat Su.

Shen Ming-shih, un alt membru al institutului de apărare naţională din Taiwan, consideră că schimbul dintre Shi şi Li este mai degrabă legat de preocupările lui Xi cu privire la viitoarele misiuni ale personalului Partidului Comunist Chinez decât de abordarea regimului faţă de Taiwan.

În ciuda faptului că Li a fost promovat în fruntea Departamentului de organizare după cel de-al 20-lea Congres naţional al Partidului Comunist Chinez din 2022, este posibil ca Xi să nu mai aibă încredere în el sau ca elemente anti-Xi să îl fi îndepărtat pe Li pentru a submina capacitatea lui Xi de a influenţa aranjamentele de personal, a declarat Shen pentru The Epoch Times.

În acest din urmă caz, Shen a declarat că este, de asemenea, posibil ca Xi să se retragă din funcţie în timpul viitoarei a patra sesiuni plenare a celui de-al 20-lea Comitet Central sau după cel de-al 21-lea Congres al Partidului din 2027.

Trecutul lui Shi Taifeng

Scriind pe platforma de social media X, comentatorul chinez independent Xiang Yang a declarat că schimbarea lui Li cu Shi ar putea indica dezamăgirea lui Xi faţă de conducerea Departamentului de organizare de către primul şi că schimbarea are, de asemenea, implicaţii mai profunde.

Transferul la conducerea Frontului Unit înseamnă că Li nu va mai putea fi promovat, în ciuda vârstei sale relativ tinere de 60 de ani, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne mulţi ani în conducerea superioară a Partidului Comunist Chinez.

Conform normelor neoficiale ale Partidului Comunist Chinez, oficialii care au 67 de ani sau mai puţin în momentul congresului naţional al Partidului Comunist Chinez - care are loc de obicei la fiecare cinci ani - pot rămâne în politică; cei care au 68 de ani sau mai mult trebuie să se pensioneze.

Aceasta înseamnă că, deşi Xi poate avea mai multă încredere în capacitatea lui Shi ca şef al Departamentului de organizare, vârsta de 68 de ani a lui Shi înseamnă că serviciul său pentru conducerea Xi nu poate progresa dincolo de cel de-al 21-lea Congres al Partidului, cu excepţia cazului în care apar circumstanţe excepţionale.

Shi Taifeng, originar din provincia Shanxi din nordul Chinei, a petrecut 20 de ani în Şcoala Centrală de Partid a Partidului Comunist Chinez înainte de a ajunge să conducă Departamentul de Organizare al provinciei Jiangsu în 2010. În 2016, după câţiva ani de conducere a lui Xi, Shi a devenit guvernator al provinciei Jiangsu.

Observatorii au remarcat că Shi a fost coleg de clasă cu fostul premier Li Keqiang, care a decedat, şi, în timp ce era vicepreşedinte al Şcolii Centrale de Partid, a lucrat atât cu Xi Jinping, cât şi cu fostul lider chinez Hu Jintao, în perioada în care ambii erau preşedinţi ai şcolii.

Un alt fost preşedinte al Şcolii Centrale de Partid cu care Shi a lucrat a fost Zeng Qinghong, care a fost vicepreşedinte al Chinei între 2003 şi 2008. Deşi pensionat, Zeng rămâne o figură importantă într-o facţiune a regimului Partidului Comunist Chinez care rivalizează cu conducerea lui Xi.

Alte epurări la orizont?

Cai Shenkun, un analist politic chinez care locuieşte în străinătate, a declarat pentru The Epoch Times că ascensiunea lui Shi la conducerea Departamentului de lucru al Frontului Unit în 2022 şi acum a Departamentului de organizare s-ar putea datora activităţii sale în Mongolia Interioară, unde a fost secretar regional al Partidului Comunist Chinez între 2019 şi 2022.

În februarie 2020, Shi a lansat o investigaţie retroactivă de 20 de ani în Mongolia Interioară, vizând diverşi oficiali în funcţie şi foşti oficiali din regiune, un teritoriu vast care se învecinează cu ţara Mongolia.

Într-un comentariu din 3 aprilie pentru ediţia chineză a The Epoch Times, expertul în afaceri chineze Li Yanming a menţionat că Mongolia Interioară a fost locul în care puternicul oficial superior al Partidului Comunist Chinez Hu Chunhua a fost şeful partidului între 2009 şi 2012.

„Printre numărul mare de funcţionari din Mongolia Interioară investigaţi şi pedepsiţi, mulţi dintre ei erau subordonaţi vechi care fuseseră promovaţi şi plasaţi în funcţii importante de Hu Chunhua”, a scris Li.

La momentul investigaţiilor retroactive ale lui Shi, în 2020, Hu era considerat un posibil candidat pentru înlocuirea lui Xi în fruntea Partidului Comunist Chinez la cel de-al 20-lea Congres al Partidului din 2022.

În schimb, Xi a încălcat normele Partidului Comunist Chinez şi a preluat un al treilea mandat de cinci ani ca lider al partidului în acel an.

Shi fiind acum responsabil de aranjamentele privind personalul Partidului Comunist şi având în vedere istoricul său de loialitate personală faţă de Xi, ar putea avea loc mai multe epurări în timp ce Xi se străduieşte să controleze mai bine opoziţia facţiunilor faţă de conducerea sa.

Potrivit unui raport din 20 martie privind averile personale şi familiale ale lui Xi, publicat la 20 martie de Biroul directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, ancheta recentă şi căderea propriilor aliaţi ai lui Xi în armată demonstrează „gravitatea preocupărilor Partidului Comunist Chinez cu privire la loialitate şi eficacitate - în special în cadrul [Armatei de Eliberare a Poporului] - şi amploarea abordării regimului faţă de corupţie”.

Cai, comentatorul independent, a declarat că Partidul Comunist Chinez desfăşoară în prezent o campanie pe scară largă pentru a insufla „patru tipuri de disciplină politică” în rândul ofiţerilor militari chinezi şi pentru a preveni formarea de clişee corupte prin atingerea unui „grad ridicat de centralizare” - adică deferenţa absolută faţă de autoritatea lui Xi.

Potrivit lui Cai, cererile neîncetate şi autoritare adresate personalului militar de a efectua „autoexaminări” şi „autorectificări” au provocat „anxietate extremă” şi insomnie în rândul multor ofiţeri de rang înalt, care se tem să nu fie următoarea ţintă a epurărilor Beijingului.

Potrivit lui Yuan Hongbing, un jurist şi disident chinez care trăieşte în Australia şi care publică frecvent informaţii care îi sunt furnizate de persoane din cadrul oficialităţii Partidului Comunist Chinez, Miao Hua, şeful suspendat al Departamentului de lucru politic al CMC şi un aliat al lui Xi epurat în noiembrie anul trecut, a intrat într-o stare de frenezie în urma anchetei sale.

Citându-şi contactele, Yuan a declarat că, în timpul detenţiei, Miao a petrecut multe zile fără somn, scriind tratate lungi care detaliau presupusele infracţiuni comise de peste 80 de ofiţeri superiori chinezi, pe care i-a acuzat de conspiraţie împotriva lui Xi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor