Drone misterioase zărite zburând deasupra Parisului pentru o a doua noapte consecutivă

Drone neidentificate au fost zărite zburând deasupra Parisului pentru o a doua noapte consecutivă, susţine politia franceză, fiind cel mai recent episod dintr-un mister ce a consternat autorităţile.
Turnul Eiffel din Paris. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.02.2015

Drone neidentificate au fost zărite zburând deasupra Parisului pentru o a doua noapte consecutivă, susţine politia franceză, fiind cel mai recent episod dintr-un mister ce a consternat autorităţile.

Vehiculele aeriene operate de la distanţă au fost zărite în apropiere de ambasada americană, Turnul Eiffel şi deasupra unor drumuri importante care ies din capitală în cel puţin 5 ocazii în noaptea de marţi şi primele ore ale zilei de miercuri, conform AFP.

Dronele mici şi neexplicate au “vânat” unele dintre cele mai sensibile locaţii ale ţării – centrale nucleare, clădiri guvernamentale, un golf din Brittany unde sunt găzduite submarine nucleare – declanşând nelinişte într-o naţiune deja aflată în stare de alertă ridicată după atacurile fatale din luna ianuarie asupra redacţiei publicaţiei de satiră Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc din Paris.

Biroul procuraturii din Paris a declarat că, într-o chestiune aparent fără legătură, trei jurnalişti Al-Jazeera au fost arestaţi miercuri după ce au fost suspectaţi că au operat o dronă în parcul Bois de Boulogne din vestul Parisului.

“Nu există nicio relaţie pentru moment între aceste arestări şi zborurile dronelor pe timp de noapte”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului procuraturii.

Şi chiar după câteva luni de astfel de incidente cu drone, oficialii francezi dispun de puţine indicii cu privire la operatorii dronelor şi scopul din spatele acţiunilor lor. Politia susţine că ar putea fi vorba de cercetaşi pentru o operaţiune criminală sinistră sau poate este vorba doar de o glumă proastă. Din moment ce dronele mici pot fi cumpărate cu uşurinţă şi ieftin în Franţa, aproape oricine poate fi responsabil pentru aceste zboruri nocturne.

Un procuror din Paris a cerut desfăşurarea unei investigaţii poliţieneşti asupra dronelor, din moment ce legea franceză interzice zborul în zonele urbane, conform Wall Street Journal.

Primele incidente au avut loc în octombrie 2014, când paznicii unei companii electrice de stat au raportat prezenţa unor drone care zburau în apropierea unei centrale nucleare situate la 160 km de Paris. Autorităţile franceze au confirmat că dronele erau civile sau comerciale, şi nu militare, şi le-au etichetat ca făcând parte dintr-o provocare organizată cu scopul “de a submina circuitul de supraveghere şi protejarea acestor locuri”, a raportat New York Times la acea vreme.

Trei oameni au fost arestaţi în legătură cu incidentul din octombrie dar au fost eliberaţi după ce autorităţile au determinat că respectivii nu erau decât nişte pasionaţi inofensivi de machete de avioane.

Iar zborurile dronelor au continuat. În ianuarie, o dronă a fost zărită survolând deasupra Palatului Elysee, locuinţa preşedintelui francez Francois Hollande, la doar o săptămână după atacurile fatale din Paris.

BBC a raportat că cele mai recente zboruri au fost capturate pe video şi vor fi analizate de o echipă de 10 investigatori. Mai mult, analiştii consideră că autorităţile franceze sunt mult mai îngrijorate de faptul că dronele ar putea lovi trecători decât de faptul că acestea ar putea prezenta un risc la securitatea naţională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor