Apocalipsa după Charlie: Parlamentul francez aprobă o lege controversată de spionare a cetăţenilor
alte articole
Legiuitorii francezi au adoptat o controversată lege care acordă serviciilor de informaţii puteri extinse pentru a spiona proprii cetăţeni.
Noua legislaţie, aprobată miercuri de Adunarea Generală a ţării, oferă autorităţilor franceze dreptul de a monitoriza comunicaţiile digitale şi mobile ale persoanelor suspectate că ar avea legătură cu orice anchetă “teroristă”, fără o autorizaţie juridică prealabilă.
În plus, noua lege împuterniceşte furnizorii de servicii de Internet şi companiile de telecomunicaţii să pună la dispoziţia autorităţilor date private, dacă acestea fac o astfel de cerere.
Legea nu va intra în vigoare decât după ce un tribunal francez va decide dacă aceasta se conformează Constituţiei Franţei.
Premierul francez Manuel Valls este un susţinător puternic al acestui proiect de lege, a cărui propunere a prins elan după ce o serie de atacuri aparent teroriste care au avut loc în Paris în luna ianuarie, în cadrul cărora au fost ucise 17 persoane.
Conform lui Valls, noua lege este crucială pentru securitatea naţională din moment ce legile anterioare privind interceptarea comunicaţiilor datează din 1991, “când nu existau telefoane mobile sau Internet.”
Proiectul de lege a atras critici din partea a diverse grupuri internaţionale pentru drepturile omului, precum Amnesty Internaţional, care au descris mişcarea Franţei ca un pas mai aproape de a deveni un stat poliţienesc.
La începutul anului, directoarea pentru Europa de la Amnesty Internaţional, Gauri van Gulik, a respins actul, susţinând că “acest proiect este prea vag, prea extins şi lasă prea multe întrebări fără răspuns.”
“Parlamentul ar trebui să se asigure că măsurile pentru protejarea populaţiei de terorism nu vor încălca drepturile de bază ale cetăţenilor”, a adăugat ea.
Proiectul de lege a fost adoptat la doar 24 de ore după ce website-ul WikiLeaks a publicat documente secrete care dezvăluie că NSA i-a spionat pe preşedintele francez Francois Hollande şi pe predecesorii săi, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, în perioada 2006-2012.
Miercuri, un purtător de cuvânt al guvernului francez a anunţat că coordonatorul naţional pentru informaţii Didier Le Bret va efectua o vizită în SUA pentru a discuta problema documentelor divulgate de WikiLeaks.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.