Un acord nefolositor: AIEA nu va putea colecta mostrele pentru testarea reziduurilor nucleare
alte articole
Inspectorii internaţionali care încearcă să determine dacă Iranul desfăşoară activităţi nucleare secrete la centrele sale militare vor fi nevoiţi să se bazeze pe dovezile şi materialele oferite de guvernul iranian, a susţinut un senator care a participat săptămâna trecută la o întâlnire cu uşile închise cu oficiali ai administraţiei americane, conform Washington Free Beacon.
Senatorul republican James Risch a declarat în cadrul unei audieri, desfăşurată joi la Comitetul pentru Relaţii Străine din cadrul Senatului SUA, că Iranul va fi responsabil de colectarea propriilor sale mostre de la complexul militar Parchin, pe care le va preda inspectorilor internaţionali în vederea testării lor pentru reziduuri nucleare.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi oficialii americani nu au voie să colecteze independent astfel de mostre, conform acordului nuclear încheiat cu Iranul, a declarat Risch.
Iranul a fost acuzat de desfăşurarea de teste pentru detonări nucleare la Parchin şi, de asemenea, complexul se află în centrul unei investigaţii AIEA privind “posibilele dimensiuni militare” ale programului nuclear iranian.
La audiere, care a avut loc după o întâlnire secretă cu oficiali ai administraţiei Obama la începutul săptămânii trecute, au participat şi secretarul de stat John Kerry şi secretarul pentru energie Ernest Moniz.
“Daţi-mi voie să va spun cel mai rău lucru despre Parchin”, a declarat Risch în cadrul audierii. “Acordul pe care l-aţi încheiat nu ne va permite să colectăm mostre de acolo. AIEA nu poate colecta mostre de acolo. Nici măcar NFL nu ar fi fost de acord cu acest lucru.”
Când a fost întrebat de senatorul democrat Robert Menendez în legătură cu acurateţea informaţiilor oferite de Risch, Kerry a declarat că acestea fac parte “dintr-o componentă secretă” a acordului pe care nu o poate discuta public.
“Aceste informaţii trebuie discutate într-o sesiune secretă”, a declarat Kerry. “Fac parte dintr-un acord confidenţial între AIEA şi Iran în privinţa modului în care se va desfăşura acel proces. AIEA a declarat că este mulţumită că poate să facă acest lucru într-o manieră care nu compromite necesităţile sale şi care duce la obţinerea răspunsurilor de care are nevoie.”
Senatorii prezenţi la audiere şi-au manifestat temerile faţă de presupusul aranjament secret.
“Dacă este adevărat, atunci acest lucru este echivalent cu o vulpe care păzeşte coteţul de găini”, a declarat Menendez.
Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Străine, Bob Corker, a declarat că este “foarte dezamăgit” că administraţia Obama nu a prezentat toate detaliile acordului încheiat de AIEA cu Iranul.
“Nu avem o copie a acordului pentru a stabili, în numele poporului american, dacă procesul desfăşurat de AIEA are vreo integritate”, a declarat Corker.
Noile informaţii au provocat temeri în Capitol Hill în privinţa lipsei unor mecanisme de verificare a acordului nuclear, adaugă Washington Free Beacon.
“Nu există fum fără foc”, a declarat un membru senior al Partidului Republican. “Cu siguranţă aceasta este o problemă care nu va dispărea.”
Experţii în politica iraniană au declarat că un astfel de acord va submina încrederea în AIEA.
“Este o problemă fundamentală în lanţul de custodie”, a declarat Michael Rubin, intelectual la American Enterprise Institute. “Dacă Iranul nu are nimic de ascuns atunci nu ar trebui să se opună colectării de mostre de către o agenţie internaţională care este însărcinată cu desfăşurarea de astfel de inspecţii peste tot în lume.”
Deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat. Până în 17 septembrie, Congresul SUA trebuie să evalueze şi eventual să voteze împotriva acordului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.