Kerry vizitează Orientul Mijlociu, sare peste Israel
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry a anunţat luni că va efectua săptămâna viitoare o vizită în Orientul Mijlociu şi apoi în Asia, incluzând o oprire în Vietnam, dar fără să includă Israelul în itinerariul său.
Diplomatul american îşi va începe vizita duminică, în Cairo, pentru a participa la Dialogul Strategic dintre SUA şi Egipt, conform publicaţiei The Times of Israel.
Apoi Kerry va vizita Doha, Qatar, pentru a se întâlni cu miniştrii de externe din cele şase naţiuni ale Consiliului de Cooperare din Golf, care include Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain şi Oman.
Secretarul de Stat american va face această călătorie după ce marile puteri şi Teheranul au încheiat în urmă cu două săptămâni un acord asupra programului nuclear iranian, un acord care ar trebui în principiu să restricţioneze acest program controversat. Guvernul israelian se opune cu tărie acestui acord, susţinând că oferă iranienilor o cale pentru a obţine o bomba atomică şi că oferă regimului din Teheran zeci de miliarde de dolari prin ridicarea sancţiunilor impuse de Occident.
Kerry l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că întrece limita în privinţa criticilor sale. Netanyahu ar putea să convingă Congresul SUA să respingă acordul cu suficiente voturi pentru a anula un veto prezidenţial.
Formaţiunea politică de opoziţie Uniunea Sionistă a declarat luni că decizia lui Kerry de a “sări” peste Israel într-o călătorie în Orientul Mijlociu arată că modul lui Netanyahu de a aborda relaţia dintre SUA şi Israel “nu consolidează securitatea Israelului”. Abordarea lui Netanyahu, susţine formaţiunea politică, “îi forţează pe americani să caute noi aliaţi în regiune”.
Dar, deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord bun cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.
Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.
În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.
La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru susţinerea acordului nuclear semnat între Iran şi marile puteri, susţinând că această decizie va duce la “un acord defectuos”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.