Ultimul supravieţuitor al grupului de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş a încetat din viaţă

Munte
Munte (Epoch Times România)

Ion Ilioi, ultimul supravieţuitor al grupului de rezistenţă armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munţilor Fagarasului, a decedat după o lungă suferinţă cauzată de anii de tortură şi detenţie la care a fost supus înainte de 1989, informează Realitatea TV.

Ilioi s-a alăturat grupului de luptători anticomunişti, Vulturul Carpaţilor, în ultima clasa de liceu, în 1948. El a povestit despre problemele pe care le-a avut cu comuniştii şi cum a fost nevoit să trăiască, alături de colegii săi.

"Aveam colegi care s-au ataşat fără să cârtească ideilor comunismului. Aceştia erau elevii cei mai slabi din clasă şi cu un comportament îndoielnic. Am refuzat să intru în rândurile UAER - organizaţia de tineret comunist. Acest lucru m-a făcut să fiu pus pe lista neagră a securităţii, pe care au completat-o toţi colegii mei din organizaţie. Noi am renunţat la familii, la viaţa liniştită de acasă, la plăcerile vârstei adolescentine pentru a înfrunta cu arma în mâna trupele armatei şi ale securităţii care voiau să impună o dictatură comunistă cu minciună şi asuprire. Situaţia s-a înrăutăţit începând cu 1950, odată cu declanşarea războiului din Coreea. Comunismul şi bolşevismul puneau tot mai mult stăpânire pe întreaga lume. Ajunsesem să mă urăsc pentru că trăiam. Îi rugam să mă omoare pentru a-mi opri chinurile", povestea Ion Ilioi.

În 1958, Ilioi a fost judecat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, iar apoi a fost încarcerat la Aiud unde a suportat regimul dur din închisoare. Timp de zece ani nu a reuşit să comunice cu familia şi şi-a pierdut parţial vederea. A fost eliberat abia în 1964, la vârsta de 34 de ani.