"New York Times": "România se chinuie să scape de reziduurile dictaturii lui Nicolae Ceauşescu"
alte articole
Cotidianul american "New York Times" a publicat sâmbătă un articol despre situaţia din România şi despre scandalul legat de condamnarea şi tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase. Autorul afirma că o parte a populaţiei vede acest episod drept o evoluţie a tinerei democraţii, în timp ce alţii susţin că este doar un spectacol pentru cetăţeni.
România este ţara unde orice motiv este suficient pentru a declanşa o dispută este una dintre concluziile pe care le trage încă de la începutul textului semnatarul articolului.
Totodată, "New York Times" îl citează în articolul intitulat "Blestemul corupţiei în Europa de Est" pe fiul fostului premier care afirma că toate acuzaţiile care i se aduc tatălui său sunt simple absurdităţi.
"Oricare ar fi adevărul, realitatea este că Adrian Năstase ocupă acum o celulă de patru metri pătraţi. Iar în ultimele sale postări pe blog, acesta povesteşte cum prizonierii alături de care trăieşte mănâncă varză şi cartofi, se confrunta cu şobolani şi au parte de doar două băi fierbinţi pe săptămână", citează "New York Times".
"Unii analişti spun că Ponta, prim-ministrul României şi un fost protejat al lui Năstase, a vrut să-l înlăture pe Băsescu de la putere înainte ca acesta din urmă sa poată ataca şi alţi membri de vază ai Partidului Social Democrat", relevă publicaţia de peste Ocean.
Corupţia, greu de ucis
Jurnalistul semnatar mai scrie că situaţia din cazul Năstase demonstrează cât de politizată este România şi cât de greu îi este să înainteze spre democraţii precum cele din Europa Occidentală. Articolul aminteşte şi despre temerile Uniunii Europene, care crede că acest nou membru nu prea are şanse să scape de corupţia moştenită de pe vremea comunismului.
Autorul nu uită să-i adauge la problemă şi pe vecinii bulgari, menţionând că ambele state sunt încă înafară spaţiului Schengen.
”România se chinuie să scape de reziduurile dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. În ultimii şase ani, 4.700 de persoane au fost acuzate de corupţie, printre care 15 miniştri, 23 de parlamentari şi peste 500 de oameni ai legii”, mai scrie autorul.
"Sunt prea mulţi oameni din perioada comunistă, asemenea lui Adrian Năstase, care sunt încă la putere, lucru care a poluat clasa politică", o citează "New York Times" pe Monica Macovei, europarlamentar, care a precizat că tentativa sa de sinucidere a fost ”pur teatru”.
De asemenea, autorul a preluat celebra replică a fostului premier - "Să-mi numere ouăle!"- menţionând că formularea are un sens peiorativ, iar termenul "ouă" aparţine jargonului. În acelaşi context, în articol se aminteşte că fostul premier este cunoscut presei drept "Năstase Şapte Case".