Ultimul grup pro-democraţie activ din Hong Kong anunţă că se va dizolva pe fondul represiunii Securităţii comuniste

Liga Social-Democraţilor din Hong Kong a anunţat, duminică, 29 iunie, că se va dizolva în urma „presiunilor politice imense” exercitate în cadrul unei campanii de represiune a Ministerului Securităţii, care durează de cinci ani, lăsând oraşul aflat sub administraţie chineză fără o prezenţă oficială a opoziţiei pro-democraţie, scrie Reuters.
Liga devine al treilea partid important de opoziţie care se închide în Hong Kong în ultimii doi ani, după presiuni intense ale regimului comunist chinez.
Co-fondată în 2006 de fostul parlamentar Leung Kwok-hung ca aripă radicală a taberei pro-democraţie, Liga este ultima grupare din Hong Kong care a organizat mici proteste în acest an.
Adunările publice în masă şi marşurile conduse de grupuri politice şi ale societăţii civile au fost frecvente în Hong Kong până în 2020, dar ameninţarea cu urmărirea penală a pus capăt în mare parte protestelor organizate de atunci.
China a impus o lege privind securitatea naţională în fosta colonie britanică în 2020, pedepsind infracţiuni precum subversiunea cu posibilitatea închisorii pe viaţă, în urma protestelor pro-democraţie din 2019.
O a doua serie de legi, cunoscută sub numele de Articolul 23, a fost adoptată în 2024 de legislativul pro-Beijing al oraşului, care acoperă infracţiuni precum sediţia şi trădarea - care sunt vag definite, lăsând loc abuzurilor judiciare şi poliţiei politice.
Preşedintele actual, Chan Po-ying, a declarat că grupul „nu a avut de ales” şi că, după ce a luat în considerare siguranţa membrilor partidului, a decis să se desfiinţeze. Chan a refuzat să precizeze ce presiuni au fost exercitate asupra lor.
„Am îndurat greutăţile disputelor interne şi închisoarea aproape totală a conducerii noastre, în timp ce am asistat la erodarea societăţii civile, la dispariţia vocilor poporului, la omniprezenţa liniilor roşii şi la suprimarea draconică a disidenţei”, a declarat Chan reporterilor, înconjurat de alţi şase membri de bază, printre care Tsang Kin-shing, Dickson Chau, Raphael Wong, Figo Chan şi Jimmy Sham.
În februarie, Partidul Democrat, cel mai mare şi mai popular partid de opoziţie din oraş, a anunţat că se va desfiinţa. Mai mulţi membri de rang înalt au declarat pentru Reuters că au fost avertizaţi de Beijing că, în caz contrar, vor urma consecinţe grave, inclusiv arestări.
La începutul acestei luni, Xia Baolong, înaltul oficial chinez pentru Hong Kong, a subliniat că activitatea în domeniul securităţii naţionale trebuie să continue, întrucât forţele ostile continuă să interfereze în oraş.
„Trebuie să vedem clar că elementele anti-China şi cele care provoacă haos în Hong Kong sunt în continuare nemiloase şi reînnoiesc diverse forme de rezistenţă pasivă”, a declarat Xia într-un discurs ţinut la Hong Kong.
Liga Social-Democraţilor este unul dintre grupurile pro-democraţie mai mici din Hong Kong, cunoscut pentru tacticile sale mai agresive şi protestele de stradă în favoarea votului universal şi a cauzelor populare, inclusiv un sistem universal de pensii. Într-un incident din 2016, Leung Kwok-hung a aruncat un obiect rotund către fostul lider al Hong Kong-ului Leung Chun-ying, în interiorul legislativului.
Trei membri ai LSD au fost amendaţi pe 12 iunie de un magistrat pentru că au instalat un stand stradal unde era expusă o pânză neagră goală şi se colectau bani în public fără autorizaţie oficială. Chan a declarat reporterilor că partidul nu are active de cedat şi nu mai are fonduri după ce mai multe conturi bancare i-au fost închise în 2023.
Deşi nu a fost niciodată la fel de popular ca Partidul Democrat şi Partidul Civic, mai moderate, a obţinut trei locuri în alegerile legislative din 2008, cel mai bun rezultat al său.
Fondatorul Ligii, Leung, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat şi acuzat de conspiraţie în vederea comiterii de acte de subversiune în 2021, în cadrul cazului cunoscut ca „47 de democraţi”. În prezent, el ispăşeşte o pedeapsă de şase ani şi nouă luni de închisoare.
Un alt membru, Jimmy Sham, a fost de asemenea încarcerat în acelaşi dosar şi eliberat în mai.
Legile privind "securitatea" au fost criticate ca instrument de represiune de către SUA şi Marea Britanie, dar China susţine că acestea au restabilit stabilitatea, 332 de persoane fiind arestate până în prezent în temeiul acestor legi.