Azerbaidjanul arestează jurnalişti ai postului Sputnik, pe fondul tensiunilor crescânde cu Moscova

Autorităţile din Azerbaidjan au arestat luni doi jurnalişti de la filiala locală a unei agenţii de ştiri de stat ruse, într-o mişcare care ar putea alimenta şi mai mult tensiunile cu Moscova, după arestarea în Rusia a unor etnici azeri suspectaţi de crime grave, transmite Reuters.
Într-o declaraţie, Ministerul de Interne al Azerbaidjanului a afirmat că a deschis o anchetă asupra agenţiei Sputnik Azerbaidjan, după ce a efectuat o descindere la sediul acesteia luni dimineaţă.
Agenţia de ştiri de stat rusă RIA a declarat că doi membri ai personalului - şeful redacţiei şi redactorul-şef - au fost reţinuţi. Ministerul de Interne din Azerbaidjan a publicat un videoclip în care se vede cum poliţişti conduc doi bărbaţi în cătuşe către maşini de poliţie.
O altă agenţie de presă rusă, Ruptly, a declarat ulterior că unul dintre redactorii săi a fost reţinut după ce a încercat să filmeze acţiunea poliţiei la sediul Sputnik din Baku.
Tensiunile dintre Rusia şi Azerbaidjan, o fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, au crescut în ultimele zile după ce anchetatorii din Ekaterinburg, un oraş industrial rus, au arestat şase persoane în urma unei serii de raiduri legate de crime istorice nerezolvate, inclusiv crime în serie.
Aceştia au declarat că au reţinut şase persoane, toate având paşapoarte ruseşti, dar au precizat că doi suspecţi au murit. Ministerul de Interne al Azerbaidjanului a identificat persoanele ca fiind de etnie azeră.
Unul dintre suspecţi a murit din cauza unui stop cardiac, au declarat anchetatorii ruşi într-un comunicat, iar testele medicale vor revela cauza morţii unui alt suspect.
Baku a acuzat poliţia rusă că a comis execuţii extrajudiciare „din motive etnice”, acuzaţie respinsă de Moscova.
Luni, în timp ce raidul asupra Sputnik Azerbaidjan era în desfăşurare, Rusia l-a convocat pe ambasadorul Azerbaidjanului la Moscova pentru a discuta despre ceea ce a descris ca „acţiuni ostile” ale Baku şi „reţinerea ilegală” a jurnaliştilor ruşi care lucrează în ţară.
Poliţia din Baku a declarat că va investiga Sputnik Azerbaidjan pentru finanţare ilegală.
În februarie, guvernul a închis agenţia, care este afiliată agenţiei de presă de stat ruse Rossiya Segodnya, dar aceasta a continuat să funcţioneze cu un număr redus de angajaţi.
Directorul general al Rossiya Segodnya, Dmitri Kiselev, a declarat că Sputnik şi oficialii azeri au încercat să încheie un acord temporar care să permită Sputnik să continue să lucreze în Baku.
Rusia, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a fost şocată de acţiunile oficialilor de securitate azeri care au dus membrii personalului „cu braţele răsucite şi capetele plecate, ca şi cum ar fi fost terorişti”.
„Toate acestea par a fi o măsură deliberată menită să înrăutăţească relaţiile dintre ţările noastre”, a scris el.
Parlamentul Azerbaidjanului s-a retras din negocierile bilaterale planificate la Moscova pe fondul recentelor controverse şi a anulat vizita unui viceprim-ministru rus.
Duminică, Ministerul Culturii din Azerbaidjan a declarat că anulează şi evenimentele culturale planificate de organizaţii de stat şi private din Rusia din cauza „asasinatelor ţintite şi extrajudiciare şi a actelor de violenţă comise de forţele de ordine ruse”.
Întrebat despre decizia Ministerului Culturii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: „Regretăm sincer astfel de decizii”.
„Credem că tot ceea ce se întâmplă (în Ekaterinburg) are legătură cu activitatea forţelor de ordine şi că acest lucru nu poate şi nu trebuie să fie un motiv pentru o astfel de reacţie”, a declarat Peskov reporterilor.