Şeful CIA a declarat în faţa legislatorilor că programul nuclear iranian a suferit un regres de ani

Directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat în faţa legislatorilor americani sceptici că loviturile militare americane au distrus singura instalaţie de conversie a metalelor din Iran şi, în acest proces, au provocat o lovitură monumentală programului nuclear de la Teheran, care va necesita mai mulţi ani pentru a fi depăşită, a declarat duminică un oficial american, citat de AP.
Oficialul, care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru a discuta informaţii sensibile, a spus că Ratcliffe a subliniat importanţa atacurilor asupra instalaţiei de prelucrare a metalelor în cadrul unei audieri clasificate pentru legislatorii americani săptămâna trecută.
Citiți și Statele Unite nu au folosit bombe anti-buncăr la Isfahan - general american senior
Detalii despre briefingurile private au ieşit la suprafaţă pe fondul eforturilor preşedintelui Donald Trump şi ale administraţiei sale de a respinge întrebările legislatorilor democraţi şi ale altor persoane cu privire la amploarea loviturii date Iranului de atacurile dinaintea încetării focului de marţea trecută cu Israelul.
„A fost o distrugere cum nimeni nu a mai văzut vreodată”, a declarat Trump într-un interviu acordat emisiunii „Sunday Morning Futures” de la Fox News Channel. „Şi asta a însemnat sfârşitul ambiţiilor lor nucleare, cel puţin pentru o perioadă.”
Ratcliffe a mai declarat parlamentarilor că serviciile de informaţii au evaluat că marea majoritate a uraniului îmbogăţit acumulat de Iran rămâne probabil îngropat sub dărâmăturile de la Isfahan şi Fordo, două dintre cele trei instalaţii nucleare cheie vizate de atacurile americane.
Dar chiar dacă uraniul rămâne intact, pierderea instalaţiei de conversie a metalului a privat efectiv Teheranul de capacitatea de a construi o bombă în următorii ani, a declarat oficialul.
Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat duminică la emisiunea „Face the Nation” a postului CBS că cele trei situri iraniene cu „capacităţi în ceea ce priveşte tratarea, conversia şi îmbogăţirea uraniului au fost distruse într-o măsură importantă”.
Dar, a adăugat el, „unele sunt încă în picioare” şi, deoarece capacităţile rămân, „dacă vor dori, vor putea începe să facă acest lucru din nou”. El a spus că evaluarea completă a pagubelor depinde de permiterea accesului inspectorilor de către Iran.
„Sincer vorbind, nu se poate afirma că totul a dispărut şi că nu mai este nimic acolo”, a spus Grossi.
Citiți și Imagini din satelit arată că atacurile americane au ocolit reactoarele nucleare importante din Iran
La doar câteva ore după ce trei ţinte cheie au fost lovite de bombe americane anti-buncăre şi rachete Tomahawk, Trump a insistat că programul nuclear al Iranului a fost „distrus”.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că acestea au fost „distruse”. Un raport preliminar publicat de Agenţia de Informaţii a Apărării a SUA a afirmat, între timp, că atacurile au provocat pagube semnificative la siturile Fordo, Natanz şi Isfahan, dar nu au distrus total instalaţiile.
Ca urmare a atacurilor israeliene şi americane, Grossi afirmă că „este clar că au existat pagube grave, dar nu sunt pagube totale”. Israelul susţine că a întârziat programul nuclear al Iranului cu „mulţi ani”.
Instalaţia de conversie a metalelor despre care Ratcliffe a spus că a fost distrusă era situată la instalaţia nucleară din Isfahan. Procesul de transformare a gazului de uraniu îmbogăţit în metal dens, sau metalizare, este o etapă cheie în construirea miezului exploziv al unei bombe.
Secretarul de stat Marco Rubio, în comentariile sale de la summitul NATO de săptămâna trecută, a sugerat, de asemenea, că este probabil ca atacurile SUA să fi distrus instalaţia de conversie a metalelor.
„Nu poţi construi o armă nucleară fără o instalaţie de conversie”, a spus Rubio. „Nici măcar nu putem găsi unde se află, unde era pe hartă. Nu poţi găsi nici măcar unde era, pentru că totul este carbonizat. A dispărut. A fost distrus.”
Directorul CIA a subliniat, de asemenea, în faţa legislatorilor, în cadrul briefingului din Congres, că apărarea aeriană a Iranului a fost distrusă în timpul atacului de 12 zile. Drept urmare, orice încercare a Iranului de a-şi reconstrui programul nuclear ar putea fi acum uşor zădărnicită de atacurile israeliene, împotriva cărora Iranul are în prezent puţine mijloace de apărare, a spus oficialul.
Briefingul lui Ratcliffe către legislatori cu privire la concluziile SUA pare să coincidă cu unele dintre evaluările israeliene privind pagubele provocate de luptă.
Oficialii israelieni au stabilit că capacitatea Iranului de a îmbogăţi uraniu la nivel militar a fost neutralizată pentru o perioadă îndelungată, potrivit unui oficial militar israelian de rang înalt care nu era autorizat să vorbească public despre acest subiect.
Programul nuclear al Teheranului a fost, de asemenea, grav afectat de loviturile care au ucis oameni de ştiinţă cheie, de pagubele aduse industriei de producţie de rachete a Iranului şi de distrugerea sistemului de apărare antiaeriană al Iranului, potrivit evaluării israeliene.
Grossi şi unii democraţi subliniază că Iranul încă deţine know-how-ul necesar.
„Nu poţi şterge cunoştinţele pe care le ai sau capacităţile pe care le ai”, a spus Grossi, subliniind necesitatea ajungerii la un acord diplomatic privind programul nuclear al ţării.