Rusia îl condamnă la 12 ani de închisoare pe "Iisus din Siberia"

A doua venire s-a reîncarnat - cum altfel? - într-un poliţist care pregătea "viitoare mirese pentru bărbaţi demni".
Visarion, un poliţist care se crede reîncarnarea lui Isus, în Siberia (social media)
Redacţia
01.07.2025

Un lider al unei secte ruseşti care pretindea că este reîncarnarea lui Iisus Hristos a fost condamnat luni la 12 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de prejudicierea sănătăţii şi a situaţiei financiare a adepţilor săi, scrie Reuters.

Serghei Torop, fost poliţist rutier cunoscut adepţilor săi sub numele de „Visarion”, a înfiinţat Biserica Ultimului Testament într-o zonă izolată, dar pitorească, din regiunea Krasnoiarsk din Siberia, în 1991, anul destrămării Uniunii Sovietice.

Un mistic autoproclamat, cu barbă şi păr lung, care pretindea că s-a „reîncarnat” pentru a transmite cuvântul lui Dumnezeu şi a atras mii de adepţi, dintre care unii s-au adunat să trăiască într-o aşezare cunoscută sub numele de „Lăcaşul Zorilor” sau „Oraşul Soarelui”, într-o perioadă în care Rusia se lupta cu sărăcia şi anarhia.

Torop, în vârstă de 64 de ani, le-a spus adepţilor săi, care îi cântau regulat rugăciuni în cinstea sa în timp ce priveau spre reşedinţa sa situată pe un deal, să nu mănânce carne, să nu fumeze, să nu bea alcool, să nu înjure şi să nu mai folosească bani.

Însă Comitetul de Investigaţii, echivalentul rus al FBI-ului american, i-a acuzat pe Torop şi pe doi dintre colaboratorii săi că au folosit presiuni psihologice pentru a extorca bani de la adepţii săi şi că le-au cauzat grave prejudicii sănătăţii mentale şi fizice.

Într-o declaraţie făcută luni, un tribunal din oraşul Novosibirsk, din Siberia, a anunţat că i-a condamnat pe cei trei bărbaţi, Torop şi Vladimir Vedernikov la 12 ani şi Vadim Redkin la 11 ani într-un lagăr de maximă siguranţă.

De asemenea, li s-a ordonat să plătească 40 de milioane de ruble (511.500 USD) pentru a despăgubi victimele pentru „prejudiciul moral”.

Toţi trei au negat acuzaţiile.

Torop şi cei doi asistenţi au fost arestaţi în 2020, în urma unei operaţiuni a forţelor de securitate, care a implicat serviciul de securitate FSB, agenţia succesoare a KGB-ului sovietic.

Potrivit agenţiei de ştiri de stat RIA, anchetatorii au declarat că bărbaţii au cauzat „prejudicii morale” a 16 persoane, vătămări grave ale sănătăţii fizice a şase persoane şi vătămări moderate ale sănătăţii unei alte persoane.

Vedernikov, unul dintre asistenţi, a fost acuzat şi de fraudă, a declarat RIA.

Într-un documentar BBC din 2017, regizorul Simon Reeve l-a intervievat pe Torop, care a negat orice faptă ilegală. Filmul a arătat cum elevele ale căror părinţi erau adepţii lui erau educate pentru a deveni ceea ce un profesor local numea „viitoare mirese pentru bărbaţi demni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor