Serviciile secrete americane ar dispune de date privind lansarea rachetei cu care ar fi fost doborât avionul malaezian
alte articole
Serviciile de informaţii ale SUA au înregistrat, se pare, lansarea rachetei care se presupune că a doborât avionul de pasageri malaezian în estul Ucrainei, într-o catastrofă de proporţii soldată cu 298 de morţi, scrie Wall Street Journal, citând surse din serviciile secrete, potrivit Ria Novosti.
Citând oficiali de la Pentagon, CNN relatase joi că mijloace tehnice americane au înregistrat momentul lansării rachetei asupra avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines şi căderea ulterioară a acestuia.
'Un sistem de radiolocaţie a detectat activarea unui sistem antiaerian sol-aer şi a urmărit avionul înainte de căderea directă', a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Ministerului american al Apărării.
Serviciile secrete americane, în baza analizei datelor operative, au stabilit că o singură rachetă a doborât avionul Boeing 777-200, care se afla în acel moment la o altitudine de croazieră, a relatat şi postul de televiziune american ABC, indicând că deocamdată nu se ştie dacă racheta a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei sau al Rusiei şi nici cine a efectuat lansarea.
Imediat după prăbuşirea aeronavei cu pasageri în apropiere de oraşul Torez din Doneţk, consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko a declarat că avionul care zbura la o altitudine de 10.600 metri a fost doborât cu o rachetă sol-aer a sistemului de rachete antiaeriene 'Buk'.
Rebelii proruşi susţin că nu dispun de arme care să doboare un avion la o altitudine de zece km. De altfel, Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de producerea tragediei aeriene, însă numai o anchetă 'transparentă' şi 'nepărtinitoare' ar putea elucida circumstanţele producerii acesteia, susţin experţii.
În acest context, unii experţi ruşi, citaţi de RIA Novosti, afirma că echipamentele militare cu care este înzestrată armata ucraineană, angajată în acţiuni militare în estul ţării, datează din epoca sovietică şi sunt uzate moral şi tehnic. Ei nu exclud ca această catastrofă aeriană să fie o repetare a tragediei produse în 2001 când un avion de pasageri rusesc, a fost doborât, din eroare, de asupra Mării Negre, de o rachetă ucraineană, în timpul unor manevre.
Atunci, în cursul unor aplicaţii desfăşurate de unităţi ale antiaerienei ucrainene, o rachetă S-200 a doborât un avion rusesc Tu-154, cu 78 de persoane la bord (între care 66 de pasageri), pe ruta Tel-Aviv-Novosibirsk. Nici atunci nu au existat supravieţuitori, iar partea ucraineană nu şi-a asumat responsabilitatea nici după ce o anchetă a stabilit cu exactitate rolul său în acest accident, scrie Ria Novosti.