O prezentatoare a televiziunii Russia Today îşi dă demisia "pentru adevăr"

Sara Firth, prezentatoare la Russia Today
Sara Firth, prezentatoare la Russia Today (Captură Youtube)

După ce o serie de jurnalişti de la televiziunea Russia Today (RT) au denunţat politica postului pro-Kremlin legată de conflictul din Ucraina, vineri a venit rândul prezentatoarei Sara Firth, care şi-a dat demisia de la RT, subliniind într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că deşi are un respect uriaş pentru mulţi membri ai echipei face acest gest "pentru adevăr", relatează publicaţia The Huffington Post, citată de Mediafax.

"Am demisionat astăzi (vineri - n.r.) de la RT. Am un respect uriaş pentru mulţi din echipă, dar sunt pentru adevăr", scrie Sara Firth pe Twitter.

Cu aproximativ două ore înaintea acestui mesaj, într-o conversaţie cu Polly Boiko, corespondentul RT Londra, Sara Firth susţinea că prezentatorii RT "lucrează pentru Putin" şi răspândesc "minciuni", fiind obligaţi de post să "ascundă adevărul". "Minciuni. Lucrăm pentru Putin. Ni se cere zilnic să ascundem adevărul", a scris Sara Firth.

Înainte să demisioneze, Sara Firth a criticat maniera în care postul de televiziune acoperă criza din Ucraina. "Regula 1 în ghidul stilului RT: Este ÎNTOTDEAUNA vina Ucrainei", a afirmat jurnalista.

Sara Firth a vorbit vineri, în cadrul unui interviu pentru revista britanică Press Gazette, despre ce anume a determinat-o să demisioneze. Fosta prezentatoare RT a descris atmosfera de joi din redacţie când a apărut ştirea despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines în Ucraina şi suspiciunea că a fost doborât de către separatişti proruşi.

"Ieri (joi - n.r.), când a apărut ştirea (despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines în Ucraina), parcă simţeai o lovitură în stomac, ca atunci când vei obţine faptele şi va fi un subiect uriaş. Şi am intrat în camera ştirilor, iar ei difuzau mărturia unui martor ocular de Dumnezeu-ştie-unde care dădea vina pe Guvernul ucrainean, iar situaţia era atât de volatilă", a declarat jurnalista, adăugând că, în acel moment, şi-a promis că dacă i se va "cere să omită faptele şi să nu spună adevărul", atunci va pleca. "Şi, iată, am plecat", a concluzionat aceasta.

Anterior, o altă jurnalistă, Liz Wahl, angajată a televiziunii finanţate de Kremlin şi-a dat demisia în timpul unei emisiuni în direct acuzând televiziunea că ”acoperă” acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin.

În timpul emisiunii, prezentatoarea trebuia să susţină că „ultra-naţionaliştii ucraineni se află în centrul haosului din Ucraina”, sau că „lunetiştii care au ucis protestatarii din Kiev erau coordonaţi de ministrul de Externe al Estoniei şi nu de Ianukovici”.

„Într-adevăr ca reporter la această televiziune mă confrunt cu multe provocări morale şi etice”, preciza atunci Liz Wahl, subliniind că nu vrea să facă parte „dintr-o reţea finanţată de către guvernul rus, care acoperă acţiunile lui Putin”.

Conform declaraţiilor făcute de Wahl pentru MSNBC, munca sa a fost cenzurată şi distorsionată în mod repetat. Misiunea postului Russia Today este să „facă America să pară băiatul rău şi să inventeze scuze pentru Putin”.

O altă angajată a televiziunii Rusia Today, Abby Martin, a denunţat intervenţia Rusiei în Ucraina, afirmând că "ceea ce a făcut Rusia este greşit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe