Uitaţi de Big Brother. Facebook monitorizează vizual şi audio tot ceea ce faceţi
alte articole
Facebook, una dintre cele mai populare reţele de socializare, se confruntă cu acuzaţii privind suprimarea ştirilor şi chiar cu fraudă. Un nou raport asupra setărilor Facebook pentru microfon readuce în discuţie o serie de temeri trecute privind supravegherea, ce nu au fost niciodată pe deplin înlăturate.
Conform profesoarei Kelli Burns de la Universitatea din Florida de Sud, citată de website-ul Zerohedge, “de fiecare dată când îţi foloseşti telefonul, Facebook poate accesa orice tip de informaţie pe care o introduci în telefon sau pe care o cauţi în telefon”. Dar detaliile privind ceea ce faci sau ceea ce cauţi în timp ce eşti pe Facebook nu sunt singurul tip de date pe care le poate accesa gigantul din Silicon Valley. Funcţia pentru microfon a reţelei sociale, care poate fi activată de utilizator prin setările puse la dispoziţie de Facebook, permite de asemenea ascultarea utilizatorilor.
Cu câteva luni în urmă, un utilizator Facebook a discutat pe website-ul Reddit despre temerile sale privind setările Facebook pentru microfon. Postarea sa a devenit rapid virală, forţând Facebook să publice o declaraţie asupra acestei chestiuni. Conform gigantului hi-tech, compania nu înregistrează conversaţiile utilizatorilor. În schimb, mai susţine declaraţia, dacă utilizatorul alege să îşi activeze funcţia pentru microfon, atunci Facebook “va folosi microfonul pentru a identifica lucrurile pe care le ascultaţi sau pe care le vizualizaţi. Dacă această trăsătură este activată, ea funcţionează doar atunci când vă actualizaţi status-ul”.
Dar conform WFLA, s-ar putea ca Burns să fi reuşit să dovedească faptul că Facebook nu spune întregul adevăr din spatele acestei tehnologii.
Conform WFLA:
“Am testat teoria cu profesoara Kelli şi chiar şi noi am fost surprinşi de ceea ce am descoperit şi văzut.
“Kelli a activat funcţia pentru microfon şi a discutat despre dorinţa ei de a merge într-un safari, precum şi despre mijlocul de transport. ‘Sunt cu adevărat interesată să merg într-un safari în Africa. Cred că ar fi minunat să merg cu un autoturism de teren’, a spus ea cu voce tare, cu telefonul în mână.
“În mai puţin de 60 de secunde, prima postare pe feed-ul său de pe Facebook era o poveste despre safari care părea să fi apărut de nicăieri. Se pare că a fost o poveste ce a fost postată cu trei ore mai devreme. Şi, după ce a menţionat despre autoturismul de teren, un anunţ despre automobile a apărut pe pagina ei”.
Acest test, a susţinut WFLA, demonstrează cum Facebook preia cuvinte din conversaţia unui utilizator pentru a-i prezenta acestuia anunţuri şi postări care s-ar potrivi cu interesele sale. Faptul că profesoara a făcut acele comentarii după activarea funcţiei pentru microfon ar putea servi ca exemplu pentru modul uşor în care Facebook îşi poate păcăli clienţii să ofere companiei accesul la conversaţiile lor private.
Deşi Facebook susţine că nu stochează sau distribuie informaţiile utilizatorilor săi, simpla existenţă a tehnologiei ar putea oferi hackerilor, inclusiv experţilor în securitate susţinuţi de guverne, un motiv să exploreze datele private, punând în pericol intimitatea – şi chiar siguranţa – utilizatorilor de Facebook. Ceea ce este şi mai îngrijorător în legătură cu această chestiune este asocierea precedentă a companiei cu programul PRISM al NSA, care a oferit agenţilor federali acces la datele private ale utilizatorilor reţelei sociale, inclusiv emailuri, fotografii şi mesaje instant, printre alte lucruri. În timp ce declaraţiile mai recente ale Facebook legate de intimitatea utilizatorilor şi funcţia pentru microfon ar putea fi legitime, fosta cooperare a companiei cu oficialii NSA ar putea indica faptul că agenţii federali ar dori să exploreze această funcţie – indiferent dacă Facebook este sau nu de acord cu ei.
Producătorii de televizoare Smart, precum Samsung, şi-au exprimat temerile pentru securitate după publicarea unor rapoarte care au susţinut că discuţiile cetăţenilor care deţin astfel de televizoare ar putea fi ascultate. De asemenea, televizoarele Smart care funcţionează cu sistemul de operare Android ar putea permite hackerilor să înregistreze ceea ce fac utilizatorii. Astfel, Facebook şi alţi jucători în industria hi-tech s-ar putea lovi de suspiciunile şi scepticismul utilizatorilor.
Pe de altă parte, deşi Apple a colaborat cu guvernul federal în cel puţin un caz, compania a fost foarte apreciată pentru că s-a exprimat în favoarea protejării intimităţii clienţilor într-un conflict cu FBI privind deblocarea unui smartphone folosit de un suspect implicat în atacul din San Bernardino, SUA. Dar spre deosebire de Apple, a cărei ezitare de a susţine practicile de lobby nu a fost privită cu ochi buni de Congresul SUA în trecut, Facebook are o relaţie relativ confortabilă cu Washingtonul. Rămâne de văzut dacă această relaţie este reciproc benefică şi dacă Facebook va răspunde în aceeaşi manieră în care a făcut-o Apple.