UEFA interzice cluburilor din Crimeea să evolueze în campionatul Rusiei
alte articole
Anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia a provocat o nouă problemă pe scena fotbalului european. Trei cluburi din regiune, care până anul trecut au fost înscrise în competiţiile organizate de federaţia ucraineană, au trecut sub jurisdicţia federaţiei ruse. Acestea au debutat deja în noul sezon, cu meciuri disputate în Cupa Rusiei. Forurile internaţionale pot dicta sancţiuni pentru implicarea politicului în fotbal, şi UEFA a anunţat joi că interzice cluburilor din Crimeea să evolueze în campionatul Rusiei.
"Federaţia Rusă de Fotbal (RFU) nu poate organiza o competiţie de fotbal în Crimeea fără consimţământul UEFA şi al Federaţiei de Fotbal a Ucrainei (FFU)", se arată într-o declaraţie emisă joi la Nyon, în care se adăugă că interdicţia va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Gianni Infantino, secretarul general al forului de guuvernare al fotbalului european, a adăugat că între timp UEFA va finanţa proiecte de dezvoltare în regiune.
"Această soluţie aduce situaţia în conformitate cu statutul UEFA şi FIFA şi asigură că fotbalul poate fi jucat şi dezvoltat în Crimeea", a declarat el reporterilor.
"Nu este de competenţa UEFA de a determina orice situaţie politică, este despre fotbal. Comitetul Executiv al UEFA este interesat ca fotbalul să poate fi jucat."
RFU a inclus trei cluburi din Crimeea, după redenumirea lor în TSK Simferopol, Sevastopol SKChF şi Zhemchuzhina Yalta. Cluburile au fost înscrise în Liga a III-a din Rusia, seria de Sud, care a fost împărţită în două grupe special pentru a le face loc.
În conformitate cu reglementările forului de conducere a lumii fotbalului, FIFA, ligile de fotbal sau cluburile pot participa într-un campionat dintr-o altă ţară şi juca pe teritoriul acesteia în situaţii excepţionale şi numai cu acordul tuturor părţilor. În cazul de faţă, cele trei cluburi au primit doar acordul Federaţiei ruse.
Ucraina declară că Rusia nu are dreptul să includă cluburile din Crimeea în campionatul său, peninsula fiind considerată în mod oficial un teritoriu ocupat a cărui separare nu a fost recunoscută la nivel global. Rusia a anexat peninsula Crimeea în luna martie, la puţin timp după ce protestatarii de la Kiev au provocat demisia preşedintelui prorus Viktor Ianucovici.