Zborurile a două companii aeriene ruse interzise spre estul Ucrainei

(Captură Foto)

Oficialii ucraineni au interzis câteva curse de la două companii aeriene ruse către regiunile estice ale Ucrainei, care sunt controlate de forţele separatiste proruse de câteva luni.

“Sunt interzise cursele companiilor ruseşti Kharkiv şi Dnipropetrovsk [către orăşele din estul Ucrainei] din motive de securitate”, a declarat sâmbătă Denis Antoniuk, şeful serviciului ucrainean pentru transporturi aeriene.

Antoniuk a adăugat că această interdicţie a afectat şi compania aeriană ucraineană Dniproavia.

Principalele regiuni din estul Ucrainei, unde se vorbeşte în mare parte limba rusă, au fost zguduite de câteva luni de lupte dintre forţele pro-Moscova şi cele guvernamentale ucrainene.

Luptele au început după fuga din ţară în luna februarie a fostului preşedinte ucrainean ca urmare a protestelor stradale de amploare. În martie, Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a intervenit în problemele interne ale Ucrainei pentru a determina separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk să îşi ceară independenţa şi să se alăture Federaţiei Ruse.

Mai mult, Kievul şi aliaţii săi vestici susţin că Rusia a ajutat financiar şi militar separatiştii - chiar dacă Moscova neagă acest lucru. Pentru acţiunile sale în estul Ucrainei, SUA şi Uniunea Europeană au aplicat sancţiuni care au contribuit la amplificarea crizei economiei ruse.

Conform celor mai recente date oferite de ONU, peste 4.300 de oameni au fost ucişi şi peste 9.300 au fost răniţi până acum în aceste lupte. Pe lângă aceştia, alte câteva sute de mii de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să fugă din calea conflictelor armate.