UE vrea să convingă statele membre să adopte moneda euro

Eurocraţii sunt pregătiţi să îşi intensifice eforturile pentru a convinge statele membre UE reticente să se alăture zonei euro, făcând guvernelor naţionale “o ofertă pe care nu o pot refuza”.
Bancnote şi monezi euro de diferite valori.
Bancnote şi monezi euro de diferite valori. (Getty Images)

Bruxelles-ul doreşte foarte mult ca ţările din blocul estic şi Scandinavia să adopte moneda unică şi încearcă să convingă politicienii să facă acest lucru în ciuda puternicei opoziţii publice.

Toate statele UE, cu excepţia Marii Britanii şi Danemarcei, care au anumite opţiuni, sunt obligate să se alăture zonei euro la un moment dat ca parte a condiţiilor prevăzute de apartenenţa la blocul european.

Totuşi, nu există nicio dată limită impusă pentru adoptarea monedei euro, iar Comisia Europeană nu are puterea de a forţa membrii Uniunii să renunţe la moneda lor şi să adopte moneda unică.

Tehnic, se presupune că statele membre trebuie să se alăture zonei euro când economiile lor sunt considerate a fi suficient de robuste pentru a face faţă monedei unice, care are o valoare mai mare decât toate celelalte valute europene datorită participării Germaniei.

Există mecanisme riguroase în vigoare pentru a se evita o repetare a dezastrului din Grecia, căreia i s-a permis să intre în zona euro din motive politice chiar dacă nu a fost pregătită economic pentru acest pas.

Totuşi, eurocraţii şi europarlamentarii devin acum tot mai frustraţi de faptul că ţări precum Polonia, care au intrat în UE în 2004, manipulează în mod deliberat procesul pentru a evita să intre în zona euro.

Comisia Europeană doreşte ca toate statele membre să adopte moneda euro până în anul 2025 şi se pregăteşte să prezinte o serie de stimulente pentru a le convinge să meargă în direcţia dorită de Bruxelles.

Comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat reporterilor: “Vom încerca să creăm un cadru care este suficient de atractiv, astfel încât să fie, cum se spune în filme, o ofertă pe care nu o poţi refuza”.

De asemenea, el a precizat că Brexitul, care va scoate din blocul european principala putere care nu face parte din zona euro, ar putea convinge celelalte ţări UE să adopte moneda, altfel vor avea de înfruntat o izolare politică.

Totuşi, sondajele indică faptul că eurocraţii încă au o sarcină dificilă în multe dintre ţările aflate în prezent în afara zonei euro, în condiţiile în care opinia publică este împotriva adoptări monedei unice.

Datele Eurobarometrului arată că 67% dintre polonezi se opun intrării în zona euro, opoziţia fiind, de asemenea, suficient de puternică şi în Republica Cehă, Suedia, Danemarca şi Bulgaria.

Doar în Ungaria, Croaţia şi România – trei dintre cei mai noi membri UE – există mai mulţi oameni în favoarea adoptării monedei euro decât în favoarea păstrării monedelor lor naţionale.

Propunerile vor fi prezentate ca parte a unui plan mai amplu de a remodela UE după ieşirea Marii Britanii din bloc.

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron doreşte să meargă înainte cu federalizarea semnificativă a zonei euro, inclusiv crearea unei trezorerii UE care va administra un buget în numele statelor membre.

Dar ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat că aplicarea ideii liderului francez necesită o schimbare în tratatul care stă la baza UE, mişcare pentru care nu există niciun apetit politic în acest moment.