UE se pregăteşte pentru interdicţia SUA asupra dispozitivelor electronice în cursele aeriene

Oficiali americani şi din UE urmează să se întâlnească în această săptămână pentru a purta discuţii pe tema securităţii aviaţiei. Chiar dacă reuniunea încă n-a avut loc, oficialii europeni au început deja să avertizeze aeroporturile şi companiile aeriene de o posibilă interdicţie privind dispozitivele electronice.
Compania aeriană Delta Air Lines.
Compania aeriană Delta Air Lines. (Captură Foto)

Uniunea Europeană se pregăteşte să interzică păstrarea de dispozitive electronice în timpul zborului cu avionul, anunţând aeroporturile şi companiile aeriene să se aştepte la această posibilă regulă, conform unor note văzute de Reuters în urma unei întâlniri în care Comisia Europeană a informat reprezentanţii industriei şi ai statelor membre după o serie de discuţii ce au avut loc între UE şi SUA.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a implementat în luna martie o interdicţie asupra dispozitivelor electronice în cursele aeriene, interzicând pasagerilor să păstreze asupra lor, în timpul zborului, laptopuri, tablete, cărţi electronice (e-reader), aparate foto, DVD playere portabil, scanere şi imprimante portabile şi alte aparate electronice mai mari decât un smartphone. Interdicţia vizează cursele aeriene către SUA ce provin din 10 aeroporturi situate în Egipt, Iordania, Kuweit, Maroc, Qatar, Arabia Saudită, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

Oficiali SUA şi din UE s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles după ce s-a raportat că Departamentul american al Securităţii Interne ia în considerare extinderea interdicţiei privind dispozitivele electronice asupra zborurilor care ajung în SUA din ţările europene. Posibila interdicţie în Europa ar fi similară celei aplicate ţărilor din Orientul Mijlociu şi a îngrijorat companiile aeriene. United, Delta, American Airlines, Lufthansa, British Airways şi Air France-KLM se numără printre companiile aeriene care ar putea fi afectate.

După acele discuţii, se părea că interdicţia a fost oarecum lăsată în aşteptare.

Reprezentanţii UE şi delegaţia SUA, condusă de Elaine Duke, adjunct al secretarului pentru securitate internă, nu au discutat despre aplicarea unei interdicţii privind electronicele la zborurile care provin din ţările europene, dar nici nu a existat vreo garanţie că o interdicţie asupra laptopurilor este complet exclusă. Oficialii americani au promis în schimb membrilor delegaţiei UE că vor fi ţinuţi la curent cu implementarea oricărei alte măsuri. După acea întâlnire, UE a precizat într-o declaraţie că oficialii ambelor tabere au discutat despre îmbunătăţirea securităţii, inclusiv dispozitivele electronice mari în bagajele înregistrate.

Totuşi, raportul din 23 mai a precizat că oficialii europeni consideră că SUA deja a decis să implementeze interdicţia asupra electronicelor. Potrivit informaţiilor obţinute de la această întâlnire, decizia de a plasa o interdicţie ar fi fost deja luată, iar prelungirea discuţiilor UE-SUA ar putea amâna şi mai mult aplicarea deciziei. Notele mai arată faptul că, în cazul în care SUA va merge mai departe cu interdicţia, UE va fi anunţată cu trei săptămâni în avans în legătură cu acest lucru.

Interdicţia asupra curselor de la aeroporturile mai sus menţionate din Orientul Mijlociu a fost aplicată deoarece oficialii americani au fost îngrijoraţi de “interesul permanent al teroriştilor de a ataca aviaţia comercială”. Departamentul american al Securităţii Interne a citat, de asemenea, explozia de anul trecut de pe Aeroportul din Bruxelles şi alte incidente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe