Statele Unite trimit crucişătorul Vella Gulf în Marea Neagră

Portavionul american Carl Vinson (D) şi crucişătorul USS Bunker Hill (S) ancorate în Golful Manilla, 15 mai 2011. Grupul de nave americane protejează zona Pacificului, echilibrând puterea unei Chine din ce în ce mai agresive.
Portavionul american Carl Vinson (D) şi crucişătorul USS Bunker Hill (S) ancorate în Golful Manilla, 15 mai 2011. Grupul de nave americane protejează zona Pacificului, echilibrând puterea unei Chine din ce în ce mai agresive. (Jay Directo / AFP / Getty Images)

Crucişătorul dotat cu rachete ghidate USS Vella Gulf se îndreaptă spre Marea Neagră, a anunţat comandantul Flotei a VI-a a Statelor Unite.

„Misiunea crucişătorului Vella Gulf este de a îmbunătăţii interoperabilitatea şi de a munci spre îndeplinirea obiectivelor mutuale, demonstrând angajamentul Statelor Unite de a întări securitatea colectivă a aliaţilor NATO şi a partenerilor din regiune”, se precizează în comunicat.

Crucişătorul clasa Ticonderoga va intra în Marea Neagră pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune, a adăugat comandantul.

Potrivit Convenţiei de la Montreux, navele de război ale naţiunilor non-riverane nu pot sta în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, iar tonajul lor total n-ar trebui să depăşească 30.000 de tone.