Cele patru mesaje ale guvernatorului BNR pentru Guvernul Ponta

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, un mesaj subtil Guvernului Ponta. Deşi nu s-a adresat în mod direct Guvernului, pentru că, tehnic vorbind, BNR este o instituţie independentă, Isărescu a transmis presei un mesaj despre care ştia că va ajunge mai apoi la Guvern, scrie hotnews.ro.

Isărescu a cerut Guvernului Ponta să facă reformele structurale la care s-a angajat, să creeze locuri de muncă şi să stimuleze inovaţia, să fie atent cum cheltuie banii şi să nu se bazeze pe teoriile din cărţile de economie pentru că lucrurile nu ies mereu ca la carte.

Guvernul să facă reformele structurale pe care le-a promis

"Incertitudinile dintr-un an electoral privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu FMI şi Comisia Europeană prezintă riscul de a creşte inflaţia. România a îndeplinit în aceste luni şi ultimul criteriu necesar din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a explicat că o amânare a reformelor pe care trebuie să le facem ar avea consecinţe grave atât asupra credibilităţii sau a inflaţiei, cât şi în ceea ce priveşte obiectivul de a trece la moneda unică europeană.

"M-a întrebat cineva când vom intra în zona euro. I-am spus că atunci când vom avea o autostradă care să străbată Carpaţii. Atunci vom intra!", a adăugat Mugur Isărescu.

BNR şi-a făcut treaba, acum e rândul Guvernului

"Creşterea economică nu depinde de inflaţie, ci de creşterea locurilor de muncă, de stimularea inovaţiei şi a managementului performant", a subliniat Isărescu. Cu alte cuvinte, BNR şi-a făcut treaba, acum este rândul Guvernului să se ocupe de aceste aspecte.

Uneori, teoriile pe care le învăţăm din cărţi nu se aplică

"Cine s-ar fi gândit că într-o ţară care are la graniţă conflicte deschise vor fi intrări masive de capitaluri? Şi eu am învăţat în şcoală că aceste zone sunt ocolite de investitori. Ei bine, practica ne-a arătat că ne-am confruntat cu intrari de capital, cu o creştere netă a rezervei BNR şi cu o apreciere a leului! Sigur, o parte din bani intră, stau puţin şi pleacă. Alţii rămân. Dar trebuie gestionaţi toţi", a precizat guvernatorul.

Atenţie cum utilizaţi bani. Au randamente din ce în ce mai mici

"Discutăm de dobânzi real negative în lume, şi asta la nivel nominal! Devine o problemă plasamentul banilor pentru a obţine un randament bun. Pe acest fond, nu e de mirare că şi băncile comerciale reduc dobânzile la depozite. Avem un exces masiv de lichiditate pe piaţa internă", a afirmat Isărescu.