Coreea de Nord susţine că o rachetă testată recent ar putea fi folosită în operaţiuni militare
alte articole
Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a raportat luni că dictatorul Kim Jong-un a supravegheat testul de duminică, care a implicat racheta sol-sol Pukguksong (Polaris)-2 şi “a aprobat implementarea acestei arme pentru a fi utilizată în acţiune”.
KCNA l-a citat pe Kim care şi-a exprimat “marea satisfacţie” în ceea ce priveşte testul şi a etichetat rezultatele ca fiind “perfecte”.
Mai mult, Kim a descris Pukguksong-2 ca fiind o rachetă “foarte precisă” şi o “armă strategică reuşită”, potrivit sursei citate.
KCNA a mai raportat că lansarea rachetei a “verificat în întregime” fiabilitatea şi acurateţea dispozitivului şi a sistemului său de ghidare a focosului, sistem care se află în ultima etapă de producţie.
Rachetă Pukguksong-2 a fost lansată pentru prima dată în luna februarie şi foloseşte combustibil solid, ceea ce îi permite să fie lansată imediat, spre deosebire de majoritatea celorlalte rachete ale Phenianului care folosesc combustibil lichid.
Cel de-al doilea test al acestei rachete a avut loc duminică, în apropierea districtului Pukchang, provincia nord-coreeană sudică Phyongan. Racheta a zburat înspre est pe o distanţă de 500 km şi a ajuns la o altitudine de 560 km, conform unui oficial al Statului Major al armatei sud-coreene, care a cerut să rămână anonim.
Coreea de Nord desfăşoară în mod regulat teste de rachete. Aceasta a desfăşurat de asemenea cinci teste nucleare în ultimii ani. Săptămâna trecută, Phenianul a testat cu succes o rachete KN-17 de rază medie.
ONU a impus Phenianului o serie de sancţiuni din cauza programelor pentru arme nucleare şi de rachete. Nordul a declarat însă că dezvoltă arme pentru a descuraja ostilitatea Statelor Unite. Mai mult Phenianul a promis că nu va renunţa la programele sale cât timp Washingtonul nu pune capăt ostilităţii faţă de regimul nord-coreean.
Administraţia preşedintelui american Donald Trump a avertizat că intervenţia militară în Coreea de Nord este o opţiune luată în considerare.
La începutul săptămânii trecute, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Phenianului să nu mai desfăşoare alte teste de rachete.
Consiliul se va întâlni de asemenea marţi cu uşile închise. Întâlnirea a fost convocată de SUA, Coreea de Sud şi Japonia.