UE respinge planul de pace pentru Orientul Mijlociu propus de Donald Trump
alte articole
Uniunea Europeană a respins marţi părţi din planul de pace propus de preşedintele american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, lucru care a generat un răspuns furios din partea Israelului.
Planul, trâmbiţat de Trump săptămâna trecută, la Casa Albă, avându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de partea sa, a fost respins dur de către palestinieni.
Planul oferă Israelului cam tot ce a urmărit în ultimii ani, Valea Iordanului, Înălţimile Golan, şi chiar o mare parte din pământul pierdut de palestinieni în timpul războiului din 1967, pe care Israelul a construit colonii.
UE a făcut publice concluziile, marţi, într-o declaraţie a şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a declarat că planul lui Trump se îndepărtează de „parametrii stabiliţi la nivel internaţional”.
„Pentru a construi o pace echitabilă şi durabilă, problemele nerezolvate trebuie decise prin negocieri directe între ambele părţi”, a declarat Borrell, menţionând că problemele graniţelor unui stat palestinian şi statutul final al Ierusalimului se numără printre subiectele încă în dispută.
Dacă paşii Israelului de anexare a teritoriului palestinian, „sunt implementaţi, nu pot rămâne necontestaţi”, a afirmat Borrell.
Israelul a răspuns dur observaţiilor lui Borrell.
„Faptul că Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a ales să folosească un limbaj ameninţător la adresa Israelului, la un timp atât de scurt după ce a preluat funcţia şi la doar câteva ore după întâlnirile sale din Iran, este regretabil şi cel puţin ciudat”, a replicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Lior Haiat.
„Astfel de politici şi conduite sunt cea mai bună modalitate de a face ca rolul UE în orice proces să fie redus la minimum”.
Politica UE în Orientul Mijlociu tinde să fie prudentă, deoarece blocul include membri cu diferite grade de simpatie faţă de palestinieni şi Israel. Unii membri ai UE au recunoscut deja un stat palestinian, deşi întregul bloc afirmă că aceasta este o problemă care trebuie rezolvată în cadrul negocierilor de pace.
UE a condamnat decizia lui Trump din 2017 de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că Washingtonul şi-a compromis poziţia de mediator pentru pace.