SUA inversează politica trasată de Jimmy Carter, Barack Obama. Mike Pompeo: coloniile israeliene din Cisiordania nu contravin Convenţiei de la Geneva
alte articole
Secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat luni că Statele Unite au inversat politica preşedinţilor Jimmy Carter şi Barack Obama, care au declarat ilegale aşezările israeliene în Iudeea şi Samaria (regiune cunoscută drept „Cisiordania”).
Israelul a ocupat regiunea în timpul războiului de şase zile din iunie 1967, după ce Iordania, ignorând motivele acordate de Israel de a rămâne în afara războiului care se desfăşura cu Egiptul şi Siria, a început să blocheze vestul Ierusalimului.
Deşi zona este în mod obişnuit descrisă drept „ocupată”, Israel susţine că teritoriul este de fapt „contestat”, întrucât Iordania nu avea niciun drept suveran asupra acestuia.
Motivaţia Israelului se sprijină pe Declaraţia Balfour din 1917 şi aprobarea ulterioară de către Liga Naţiunilor a Mandatului britanic, care includea prevederi pentru o zonă evreiască în Palestina.
Palestinienii mai revendică zona pentru viitorul lor stat.
Criticii colonizării afirmă că Israelul încalcă a patra Convenţie de la Geneva, care se ocupă de teritoriile ocupate, dar Israel a susţinut că teritoriul nu este „ocupat”; că palestinienii nu au fost expulzaţi; şi că evreii intrau în mod voluntar.
În 1978, administraţia Carter a adoptat poziţia conform căreia aşezările au încălcat dreptul internaţional. Preşedintele Ronald Reagan a inversat această politică, iar apoi Obama - cunoscut pentru afinitatea sa cu lumea arabă în general şi Frăţia Musulmană în special - a reintrodus-o în timpul administraţiei sale.
Secretarul Mike Pompeo a emis o declaraţie explicând raţionamentul juridic al administraţiei :
După ce a studiat cu atenţie toate părţile dezbaterii legale, această administraţie este de acord cu preşedintele Reagan. Stabilirea aşezărilor civile israeliene în Cisiordania nu este în discordanţă cu dreptul internaţional.
Mike Pompeo a declarat următoarele:
Vreau să subliniez câteva considerente importante.
În primul rând, recunoaştem, ca şi instanţele israeliene, că deciziile legale referitoare la aşezările individuale trebuie să se bazeze pe o evaluare a faptelor şi circumstanţelor specifice din teren. Prin urmare, guvernul Statelor Unite nu îşi exprimă nicio opinie asupra statutului juridic al vreunei soluţionări individuale. Sistemul juridic israelian oferă oportunitatea de a contesta activitatea de reglementare şi de a evalua consideraţiile umanitare. Instanţele israeliene au confirmat legalitatea anumitor activităţi de colonizare şi au ajuns la concluzia că altele nu pot fi susţinute legal.
În al doilea rând, nu abordăm sau prejudiciem statutul final al Cisiordaniei - asta înseamnă că israelienii şi palestinienii trebuie să negocieze. Dreptul internaţional nu obligă la un rezultat anume şi nici nu creează niciun obstacol legal pentru o rezoluţie negociată.
În al treilea rând, concluzia că nu vom mai recunoaşte aşezările israeliene ca fiind în contradicţie cu dreptul internaţional se bazează pe fapte, istorie şi circumstanţe unice prezentate la înfiinţarea aşezărilor civile în Cisiordania. Decizia noastră de astăzi nu aduce atingere şi nu decide concluziile legale cu privire la situaţiile din alte părţi ale lumii.
În cele din urmă, apelul la înfiinţarea aşezărilor civile în contradicţie cu dreptul internaţional nu a avansat cauza păcii. Adevărul este că nu va exista niciodată o soluţionare judiciară a conflictului, iar argumentele cu privire la cine are dreptate şi cine greşeşte în materie de drept internaţional nu vor aduce pace. Aceasta este o problemă politică de complexitate care poate fi rezolvată doar prin negocieri între israelieni şi palestinieni.
Statele Unite rămân profund angajate să contribuie la facilitarea păcii şi voi face tot ce pot pentru a ajuta această cauză. Statele Unite încurajează israelienii şi palestinienii să rezolve statutul aşezărilor israeliene în Cisiordania în orice negocieri privind statutul final. În plus, încurajăm ambele părţi să găsească o soluţie care să promoveze şi să protejeze securitatea şi bunăstarea palestinienilor şi a israelienilor deopotrivă.
Benjamin Netanyahu şi alţi lideri israelieni au sărbătorit decizia SUA, deşi au existat câteva critici venite de la stânga israeliană. Netanyahu l-a sunat pe preşedintele Donald Trump pentru a-şi transmite recunoştinţa personală pentru schimbarea politicii americane.
Organizaţia Sionistă a Americii „a lăudat cu tărie” anunţul potrivit căruia „Statele Unite nu mai aderă la minciuna orwelliană antisemită conform căreia comunităţile evreieşti din Iudeea şi Samaria sunt ilegale şi o încălcare a articolului 49 din a patra Convenţie de la Geneva.”
Coaliţia evreiască republicană a numit schimbarea o „decizie istorică a Administraţiei Trump, una care recunoaşte faptele pe teren şi necesitatea unei păci negociate între părţile aflate în conflict”.
Publicaţia de extremă stânga Strada J, susţinută de George Soros, nu a fost de acord, numind decizia „distructivă” şi acuzând că preşedintele Trump „a furnizat cadouri politice premierului Netanyahu".