Netanyahu, în Moscova, discută cu Putin planul de pace propus de Trump

Netanyahu împreună cu Vladimir Putin la Moscova, 30 ianuarie 2020
Netanyahu împreună cu Vladimir Putin la Moscova, 30 ianuarie 2020 (AFP via Getty Images)

Putin devine primul lider internaţional care se întâlneşte cu premierul israelian după prezentarea, de către Donald Trump, la Casa Albă, a mult-trâmbiţatului plan de pace pentru Orientul Mijlociu.

Planul lui Trump prevede un stat palestinian care cedează părţile principale din Cisiordania Israelului. Planul favorizează Israelul în probleme cheie, precum mutarea capitalei israeliene la Ierusalim, suveranitatea israeliană asupra Văii Iordanului şi Înălţimilor Golan şi altele.

Netanyahu i-a spus preşedintelui rus, Vladimir Putin că vrea să discute despre plan şi să-i audă părerea în acest sens.

"Sunteţi primul lider cu care vorbesc după vizita mea la Washington pentru Acordul Secolului", a spus Netanyahu. "Cred că există o nouă oportunitate aici, poate chiar o oportunitate unică şi aş dori să o discut cu dumneavoastră şi să vă ascult ideile."

Trump a numit planul său un „câştig de ambele părţi” atât pentru Israel cât şi pentru Palestina şi i-a îndemnat pe palestinieni să nu rateze oportunitatea oferită. Însă preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a respins planul spunând că sunt „prostii” şi a promis că va rezista.

Putin nu a vorbit despre planul lui Trump în observaţiile sale de deschidere, iar oficialii ruşi s-au abţinut până acum de la comentarii - o poziţie atentă care reflectă dorinţa Kremlinului de a menţine legături calde cu Israelul şi grija de a nu tensiona relaţia de apropiere cu administraţia lui Trump.

Vizita liderului israelian vine la o zi după ce Putin a graţiat-o pe Naama Issachar, în vârstă de 26 de ani, care a fost arestată în aprilie pe un aeroport din Moscova, unde se afla în tranzit din India spre Israel. Autorităţile ruse au declarat că în bagajele ei au fost găsite mai mult de nouă grame de haşiş. A fost condamnată la şapte ani şi jumătate de închisoare.

Putin i-a cerut lui Netanyahu să-i transmită salutări lui Issachar şi mamei sale.

"Aş dori să vă mulţumesc în numele întregului popor din Israel pentru că aţi acordat graţierea Naamei Issachar", a afirmat Netanyahu. "Acest lucru ne mişcă pe toţi, iar recunoştinţa noastră este în numele tuturor cetăţenilor israelieni, din inimă."

El a adăugat că acum, relaţiile Rusia-Israel sunt „cele mai bune ce au existatat vreodată".