Fostul secretar de stat american Tillerson susţine că Jared Kushner s-a implicat în politică externă pe la spatele său

Fostul secretar de stat american Rex Tillerson
Fostul secretar de stat american Rex Tillerson (Getty Images)

Fostul secretar de stat american Rex Tillerson a descris un incident la un restaurant din Washington în care consilierul Casei Albe Jared Kushner s-a implicat în diplomaţie cu străini pentru administraţia preşedintelui Donald Trump, fără ca el să aibă cunoştinţă de această problemă, potrivit transcrierii unei audieri a lui Tillerson în Congres, dezvăluite joi.

În timpul audierii, Tillerson - care a fost concediat de Trump în martie 2017 - a relatat cum a dat din întâmplare la un restaurant peste Jared Kushner şi ministrul mexican de Externe, Luis Videgaray.

Fostul secretar de stat a afirmat că Videgaray “a pălit” în momentul în care i-a salutat trecând pe lângă masa lor.

“Am zâmbit larg şi am spus: ‘Bine aţi venit în Washington’”, a afirmat Tillerson. “Am spus: ‘Nu doresc să întrerup ceea ce faceţi. ... Daţi-mi un telefon data viitoare când veniţi în oraş’. Şi am lăsat-o aşa”.

Tillerson a mai declarat că ulterior a aflat că ministrul mexican de Externe a acţionat pe baza presupunerii că Departamentul de Stat al SUA ar fi fost la curent cu ce a discutat el cu Jared Kushner, care este şi ginerele lui Trump.

Marţi, Kushner a dezvăluit o parte a planului administraţiei Trump pentru conflictul israeliano-palestinian.

Kushner a precizat că planul de pace urmăreşte să activeze potenţialul economic al Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza prin promovarea de investiţii de capital, îmbunătăţirea educaţiei şi serviciilor de sănătate şi prin consolidarea structurilor de guvernare.

Timp de câteva decenii, palestinienii au urmărit recunoaşterea unui stat independent Palestina în teritoriile Cisiordania şi Gaza, care sunt ocupate de israelieni. Guvernul de la Tel Aviv a refuzat să recunoască Palestina ca entitate politică şi diplomatică independentă şi continuă să construiască colonii ilegale în teritoriile ocupate, în pofida obiecţiilor ONU.