Erdogan critică planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, cere compensaţii pentru blocarea achiziţiei modelelor F-35

Preşedintele turc Recep Erdogan, inspectând un avion Su-57 la show-ul aviatic de la Moscova
Preşedintele turc Recep Erdogan, inspectând un avion Su-57 la show-ul aviatic de la Moscova (AFP / Getty Images)

Marţi, preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit planul său de pace pentru Orientul Mijlociu aparent menit să rezolve conflictul israeliano-palestinian. Dar acordul este deja contestat de Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, precum şi de alţi lideri din lumea arabă.

Planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu este „absolut inacceptabil”, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Ierusalimul este sacru pentru musulmani. Planul de a da Ierusalimul Israelului este absolut inacceptabil. Acest plan ignoră drepturile palestinienilor şi are drept scop legitimarea ocupării Israelului", a spus Erdogan, citat de CNN Turk.

Marţi, preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit planul său de pace în timpul unei declaraţii de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Washington.

Planul, care vizează soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, oferă o soluţie cu două state, cu Ierusalimul drept capitală „nedivizată” a Israelului, dar cu capitală palestiniană „incluzind zone din Ierusalimul de Est”.

Erdogan a comentat şi tensiunile ţării sale cu SUA generate de blocarea Turciei de la participarea în programul de construire şi achiziţionare a avioanelor de luptă F-35, condus de SUA.

El a spus că SUA ar trebui să livreze avioanele F-35 Turciei sau să ofere o rambursare.

Anul trecut, SUA au interzis livrările de avioane F-35 Turciei după decizia regimului de la Ankara de a cumpăra sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia. Washingtonul susţine că sistemele ruseşti sunt incompatibile cu cele operate de statele membre NATO şi reprezintă o ameninţare pentru tehnologia de ultimă generaţie a avioanelor F-35.

Turcia a decis să cumpere sisteme S-400 din Rusia după ce SUA a blocat achiziţia de sisteme Patriot americane. Ankara a declarat în repetate rânduri că nu va renunţa la cooperarea cu Moscova, adăugând că este interesată şi de participarea la programul F-35, condus de SUA.

Preşedinţii Trump şi Erdogan au creat un grup de lucru comun pentru a face un compromis în această privinţă, însă rezultatele întârzie.