UE, îndemnată să înfiinţeze o agenţie pentru combaterea boţilor ruşi şi a interferenţelor electorale

Securitate cibernetică
Redacţia
13.05.2025

Un important deputat al Partidului Popular European solicită înfiinţarea unei noi agenţii a UE pentru combaterea dezinformării străine, ca parte a eforturilor de consolidare a apărării împotriva amestecului Rusiei în alegeri, informează Euractiv.

Raportorul nou-înfiinţatului comitet special al Parlamentului European privind „Scutul pentru Democraţie Europeană”, europarlamentarul suedez Tomas Tobé propune ca Uniunea să lanseze un organism independent care să abordeze creşterea manipulării informaţiilor din surse externe, cunoscută sub numele de FIMI (Foreign Information Manipulation and Interference), potrivit unui nou raport de lucru.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis anterior crearea unor noi capacităţi şi structuri „pentru a contracara manipularea şi interferenţele străine în mediul online”.

Totuşi, în programul de lucru al Comisiei pentru 2025, este menţionată o iniţiativă pentru aşa-numitul „Scut pentru Democraţie Europeană” – menit să contracareze ameninţările hibride, în special din partea actorilor ruşi – dar nu este clar dacă executivul UE va sprijini şi înfiinţarea unui nou organism.

Conform planului, care urmează să fie prezentat mai târziu în acest an, Comisia intenţionează să emită o comunicare non-legislativă care să contureze direcţiile de acţiune pentru viitor.

O nouă agenţie

Deputatul PPE propune o structură independentă care să „devină treptat operaţională” şi să colaboreze cu unitatea internă a Serviciului European de Acţiune Externă dedicată FIMI.

Tobé doreşte ca noua structură să funcţioneze ca un hub de informaţii care să sprijine statele membre şi instituţiile UE. Raportul afirmă că aceasta ar trebui să servească şi drept „centru european de excelenţă pentru combaterea FIMI”.

Viitoarea agenţie ar trebui să fie capabilă „să acţioneze rapid şi decisiv” împotriva ameninţărilor străine în desfăşurare, se mai arată în document.

Agenţia tehnică Vignium din Franţa, care monitorizează interferenţele digitale străine, precum şi Agenţia Suedeză pentru Apărare Psihologică sunt prezentate ca modele pentru crearea unei astfel de structuri europene.

Raportul nu precizează, însă, unde ar urma să fie sediul agenţiei sau cum ar fi finanţată aceasta.

Alegeri şi ameninţări din partea Kremlinului

Uniunea Europeană se confruntă de ani buni cu atacuri ale hackerilor sprijiniţi de Rusia, în special înaintea alegerilor naţionale.

În 2024, Consiliul UE a impus sancţiuni împotriva unor canale media susţinute de Kremlin şi a adoptat măsuri „restrictive” împotriva entităţilor implicate în activităţi de tip FIMI.

Autorităţile europene au înregistrat 42 de tentative de manipulare a informaţiilor înaintea alegerilor europene din iunie anul trecut. De exemplu, România şi-a anulat alegerile din decembrie din cauza dezinformării ruse, iar Polonia a avertizat recent că astfel de interferenţe reprezintă principala ameninţare la adresa alegerilor prezidenţiale de săptămâna viitoare.

Aşa-numita operaţiune „Doppelgänger” a vizat şi alegerile din Germania, în februarie, folosind ştiri false, imagini generate cu inteligenţă artificială şi conturi false pentru a influenţa alegătorii.

Documentul de lucru al comitetului special este destinat să informeze activitatea Comisiei Europene în legătură cu Scutul pentru Democraţie Europeană, urmând ca un raport final să fie publicat anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor