UE face acum treaba murdară a lui Putin [The Telegraph]

Vladimir Putin (Getty Images)
D.B.
19.01.2024

Vladimir Putin trebuie să râdă cu gura până la urechi la aflarea veştii potrivit căreia Comisia Europeană este furioasă pe Germania pentru că "a mers de una singură" oferind Ucrainei un pachet de ajutor de 7 miliarde de euro, de care aceasta din urmă are nevoie disperată, potrivit unui articol de opinie din The Telegraph.

Preşedintele rus va fi încântat de spectacolul în care UE îi face treaba murdară, dându-i o palmă lui Olaf Scholz, doar pentru că oficialul german a ocolit fondul administrat de Bruxelles pentru a furniza arme Kievului, susţine autorul articolului.

Comisarul francez pentru piaţa internă, Thierry Breton, abia şi-a putut stăpâni iritarea atunci când Scholz i-a acuzat pe unii dintre partenerii săi europeni - în special Franţa - că trag de timp în timp ce ucrainenii mor.

Citiți și UE condamnă Germania pentru ajutorul de 7 miliarde de euro promis Ucrainei

"Vedem că Germania încearcă să se descurce singură, nu a păcălit pe nimeni şi, în special, încearcă să nu mai susţină Facilitatea europeană pentru pace", a răbufnit Breton.

Fără îndoială, comisarul ar prefera ca Bruxelles-ul să controleze toate ajutoarele acordate Ucrainei. Dar UE a întârziat să distribuie fondul de 23,3 de miliarde de euro, care (într-un limbaj european orwellian) este numit Facilitatea europeană pentru pace, chiar dacă acesta este menit să fie cheltuit pentru a ajuta Kievul să lupte într-un război.

Pierzându-şi răbdarea cu Comisia care tergiversează, Berlinul încearcă acum să îşi diminueze contribuţiile la fond, trimiţând în schimb asistenţă direct la Kiev. După un început lent, germanii au acordat până în prezent peste 17 miliarde de euro sub formă de ajutor bilateral, faţă de cele 544 de milioane de euro ale francezilor.

Citiți și Rachetele Taurus ar putea distruge podul din Crimeea. Olaf Scholz, luat la întrebări de ce Germania nu le livrează Ucrainei

La summitul de la Bruxelles din decembrie anul trecut, UE a convenit să deschidă discuţii de aderare cu Ucraina, dar nu a reuşit să trimită un ajutor planificat de 50 de miliarde de euro, după ce premierul ungar Viktor Orban a blocat prin veto pachetul. Ironia este că, dacă Europa nu îi oferă lui Volodimir Zelenski mijloacele necesare pentru a câştiga războiul, aderarea la UE va rămâne un vis fără speranţă pentru Ucraina.

Putin, desigur, înţelege prea bine această dinamică şi face tot ce poate pentru a-i diviza pe europeni, în rândul cărora are o mulţime de aliaţi. Săptămâna aceasta, Orban l-a invitat la Budapesta pe Robert Fico, noul premier ales al Slovaciei, pentru a gasi noi modalităţi de a contracara tabăra pro-ucraineană din UE.

Între timp, germanii, blocaţi în recesiune şi afectaţi de un val de greve, se întorc împotriva lui Scholz şi a coaliţiei sale de centru-stânga. Fermierii furioşi, care au blocat Berlinul săptămâna aceasta, i-au huiduit pe miniştri care le-au spus că nu există bani pentru subvenţiile lor pentru motorină, în parte pentru că banii au fost destinaţi Ucrainei.

Citiți și Scholz le reproşează aliaţilor UE sprijinul militar "insuficient" pentru Ucraina

Cea mai mare economie a Europei ar putea produce tancuri, artilerie şi rachete pentru Ucraina, dar, în schimb, se clatină de la o criză la alta, în timp ce naţionaliştii pro-Putin din partidul Alternativa pentru Germania (AfD) câştigă tot mai mult teren.

Cu toate acestea, eurocraţii îl critică şi ei dur pe cancelarul german. În schimb, eurofilul Scholz a fost forţat de logica situaţiei sale dificile să renunţe la un principiu de bază al UE - acela că acţiunea colectivă la nivel european este întotdeauna preferabilă statelor naţionale care acţionează singure.

Nu e de mirare că Zelenski l-a primit atât de călduros pe Rishi Sunak săptămâna trecută. Cel puţin britanicii nu trebuie să ceară permisiunea unor birocraţi de la Bruxelles orbiţi înainte de a-i oferi instrumentele necesare pentru a termina treaba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor