Scholz le reproşează aliaţilor UE sprijinul militar "insuficient" pentru Ucraina

Olaf Scholz (Andreas Gora / Pool / Getty Images)
D.B.
09.01.2024

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, luni, că majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva unei invazii ruseşti, făcând apel la aliaţi să îşi sporească eforturile, potrivit Reuters.

În condiţiile în care asistenţa militară americană pentru Ucraina este blocată în Congresul american, Scholz a insistat asupra necesităţii ca Europa să îşi intensifice susţinerea, repetând afirmaţia sa că guvernul german va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.

Germania a fost foarte criticată în primele luni de la invazia Rusiei pentru că nu a reuşit să se implice şi să ofere Kievului sprijinul militar la care se aştepta de la una dintre marile puteri europene.

Însă acum este unul dintre principalii furnizori atât de arme, cât şi de ajutor financiar. La sfârşitul anului trecut, a fost de acord să dubleze ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024 până la 8 miliarde de euro.

"Oricât de semnificativă ar fi contribuţia germană, aceasta nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung.

Prin urmare, fac apel la aliaţii din Uniunea Europeană să îşi consolideze eforturile în ceea ce priveşte Ucraina. Livrările de arme planificate pentru Ucraina de către majoritatea statelor membre ale UE nu sunt suficiente", a declarat Scholz la o conferinţă de presă la Berlin.

Scholz a declarat că Berlinul a cerut UE să verifice cu fiecare stat membru în parte ce livrări plănuiesc, deoarece este posibil să nu fie toate cunoscute.

Cancelarul a declarat că este încrezător că blocul comunitar va ajunge la un acord asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro propus pentru Ucraina în cadrul unui summit de urgenţă care va avea loc la 1 februarie. UE nu a reuşit să ajungă la un acord cu privire la acest lucru la summitul UE din decembrie din cauza opoziţiei Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor