Mii de tractoare au blocat traficul în faţa Porţii Brandenburg după ce Olaf Scholz a anunţat că nu mai subvenţionează motorina

Proteste ale agricultorilor în Berlin, ianuarie 2924 (Getty Images)
D.B.
16.01.2024

Mii de şoferi de camioane, fermieri şi lucrători agricoli germani au parcat, luni, în faţa Porţii Brandenburg din Berlin în semn de protest faţă de planul "verde" al guvernului de a pune capăt scutirilor de taxe pentru motorină, potrivit Zero Hedge.

Aproximativ 3.000 de tractoare au sosit la protest, potrivit poliţiei, care a precizat că alte aproximativ 2.000 de tractoare erau pe drum, în ceea ce ar putea fi punctul culminant al protestelor de o săptămână. Şefa poliţiei din Berlin, Barbara Slowik, a comunicat liderilor oraşului că au fost desfăşuraţi în total 1.300 de poliţişti.

Întârzieri majore ale traficului au fost anunţate de agenţia de transport public din Berlin, după ce aproximativ 10.000 de persoane s-au înregistrat pentru demonstraţii împotriva planului cancelarului Olaf Scholz de a reduce subvenţiile.

Ca şi cum situaţia nu ar fi fost destul de tensionată, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, le-a spus miilor de fermieri care au protestat că ţara a rămas fără bani pentru alte subvenţii. Anunţul guvernului face parte dintr-un plan de a încerca să acopere o gaură de 17 miliarde de euro în bugetul Germaniei pentru anul 2024, relata AP săptămâna trecută.

"Nu vă pot promite mai multe ajutoare de stat de la bugetul federal. Dar putem lupta împreună pentru ca voi să vă bucuraţi de mai multă libertate şi respect pentru munca voastră", a spus el.

Şeful sindicatului fermierilor, Joachim Rukwied, i-a smuls microfonul lui Lindner pentru a cere mulţimii să nu mai huiduie, spunându-le: "Am respect pentru fiecare politician care este pregătit să vină la noi ... Ministrul de Finanţe este aici, nu are sens să-l huiduim".

Bineînţeles, guvernul a justificat, de asemenea, reducerile ca fiind "necesare" în contextul în care cea mai înaltă instanţă a ţării a anulat o decizie anterioară de redirecţionare a aproape 66 de miliarde de dolari, destinate iniţial atenuării consecinţelor pandemiei COVID-19, pentru a combate schimbările climatice şi a moderniza ţară.

Într-un mesaj adresat sâmbătă, Scholz spunea că "am ascultat cu atenţie argumentele fermierilor", adăugând că, în opinia sa, guvernul a ajuns la "un compromis bun".

Agricultorii sunt însă de altă părere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor