UE dezbate imigraţia. Italia acordă cetăţenie morţilor din Lampedusa
alte articole
Luxembourg va găzdui întâlnirea miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene care se reunesc pentru a discuta modificarea politicii UE privind imigraţia, ca urmare a tragediei din largul insulei italiene Lampedusa, unde s-a scufundat o navă cu imigranţi ilegali africani. Cel puţin 232 de persoane au murit ca urmare a acestui accident, raportează Radio Europa Liberă.
Tragicul eveniment a stârnit un val de critici şi atacuri ale presei din toată Europa împotriva absenţei unei politici comune în domeniul imigraţiei. În prezent, fiecare ţară a Uniunii îşi administrează singură imigraţia, neexistând un sistem de cote la nivel european.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European a solicitat luni înfiinţarea unui asemenea sistem de cote.
În anul 2012 s-au înregistrat 102.700 de cereri de azil care au fost acceptate în Uniunea Europeană. Două treimi din acestea au fost în Germania, Franţa, Anglia, Suedia şi Belgia. Însă, din ce în ce mai multe persoane cer modificarea ”regulamentului de la Dublin”, potrivit căruia imigranţii ilegali sunt obligaţi să solicite azil în prima ţară a UE în care au pus piciorul. Această prevedere are drept rezultat exercitarea unei presiunii din ce în ce mai mari a imigraţiei ilegale pe ţările din sud: Italia, Grecia, Spania, care sunt de altfel şi cele mai afectate de criza economică.
În prezent, singura agenţie europeană care se ocupă de imigraţia ilegală este Frontex, care utilizează echipe de intervenţie rapidă şi a cărei activitate va fi completată de Eurosur, aceasta din urmă bazându-se pe observaţii din satelit. Dar, din lipsă de fonduri eficacitatea Frontex este foarte scăzută.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, consideră “o ruşine“ faptul că bugetul agenţiei nu depăşeşte 60 de milioane de euro pe an.
În ultimii 20 de ani, între 20.000 şi 25.000 de oameni au murit în încercarea de a imigra în Europa prin Mediterană.
Accidentul de la Lampedusa
Cotidianul La Stampa din Torino scrie că tragedia de la Lampedusa a provocat o dezbatere aprinsă nu numai în Italia, ci şi la nivelul Uniunii Europene, în timp ce mica insulă siciliană aşteaptă, miercuri, vizita preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care va fi însoţit la Lampedusa de ministrul italian de interne Angelino Alfano.
Între timp, imigranţii clandestini continuă să sosească pe coastele din Sicilia. Luni, la Siracusa, au sosit alţi 250 de refugiaţi, printre care numeroşi sirieni, palestinieni şi nord-africani.
Preşedintele Comisiei de la Bruxelles, José Manuel Barroso, va merge miercuri în Lampedusa la cererea insistentă a premierului italian Enrico Letta. Primarul din Lampedusa, doamna Giusi Nicolini, şi-a exprimat punctul de vedere referitor la acest lucru: „Dacă Barroso vine aici doar ca să prezinte condoleanţe, atunci să nu se obosească. Poate să le trimită şi prin email. Noi avem treabă aici”.
Roma cere de mai mulţi ani o implicare mai puternică a Frontex (Agenţia europeană a frontierelor), în vederea patrulării Canalului Siciliei. Ministrul de interne Angelino Alfano a declarat, după tragedia de la Lampedusa, că această insulă „nu este numai o frontieră italiană, ci şi una europeană, deci întreaga Europa va trebui să îşi protejeze graniţele”, fără a lăsa singură Italia, anunţă principalul cotidian torinez.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că, în timp ce Italia şi Europa au lansat dezbateri aprinse asupra temei imigraţiei clandestine, bilanţul provizoriu al tragediei de la Lampedusa a ajuns la 232 de morţi, iar luni au fost aduse din întreaga Sicilie, pe mica insulă, alte 150 de sicrie.
"Fiecare persoană moartă la Lampedusa reprezintă o înfrângere" pentru Italia şi pentru întreaga Europa, a declarat, luni, ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, declaraţie subliniată de cotidianul menţionat.
Victimele tragediei sunt somalezi şi eritreeni care fugeau de foamete şi de război. Numai 150 dintre ei au putut fi salvaţi de pescari şi patrulele de coastă.
Cotidianul spaniol El Pais scrie că, pentru moment, pe supravieţuitorii de la Lampedusa îi aşteaptă fie trimiterea înapoi, fie ani de zile de labirint birocratic.
În schimb, premierul italian Enrico Letta a decis să le acorde cetăţenia italiană cadavrelor imigranţilor africani, cu titlu postum.
Tragedia imigranţilor fără acte din Lampedusa face de ruşine Europa, concluzionează El Pais.