Situaţia politică şi tragedia imigranţilor care şi-au pierdut viaţa la Lampedusa, în atenţia presei italiene

Primul ministru italian Enrico Letta. (ANDREAS SOLARO,ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2013

Situaţia politică din Italia, tensionată după votul de încredere acordat săptămâna trecută guvernului condus de Enrico Letta, şi drama imigranţilor clandestini care şi-au pierdut viaţa în urma naufragiului din insula siciliană Lampedusa se află, luni, în atenţia presei din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), într-un interviu acordat duminică postului privat de televiziune Sky Italia, a trasat un bilanţ al situaţiei politice din ţară, după votul de încredere obţinut, miercuri, în parlament, de guvernul de mare coaliţie format din stânga şi dreapta, şi a declarat că în Italia 's-a terminat o perioadă politică ce a durat 20 de ani'.

Vicepremierul Angelino Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii, PdL), în urma unei confruntări politice puternice cu fondatorul partidului, Silvio Berlusconi, 'a devenit liderul Poporului Libertăţii', iar 'o pagină politică importantă, care a durat 20 de ani, s-a terminat în mod definitiv', după ce Berlusconi a încercat să provoace căderea executivului, fără să reuşească, deoarece 'parlamentul a demonstrat că este în sintonie cu actualul guvern şi a decis că activitatea acestuia trebuie să continue', a mai afirmat Letta, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

După votul de încredere de miercurea trecută, 'executivul italian a devenit mai stabil', iar acum vor fi luate 'măsuri concrete asupra principalelor teme economice', a mai declarat premierul Letta, care a adăugat că, în următoarele săptămâni, executivul pe care îl conduce va prezenta legea bugetară şi va reduce costul muncii, 'deschizând dezbateri cu partenerii sociali, în avantajul oamenilor muncii şi al întreprinderilor', observă La Repubblica.

Dar Angelino Alfano, supus zilele acestea la numeroase presiuni în cadrul PdL, i-a replicat lui Letta că în Pdl este în desfăşurare o dezbatere politică intensă şi că nu se pot accepta 'ingerinţe' din partea şefului guvernului sau a celorlalţi lideri ai Partidului Democrat. 'PdL va continua să îşi apere ideile politice şi programul de guvernare, mai ales în ceea ce priveşte presiunea fiscală şi justiţia, va continua să îi apere pe cetăţenii italieni, iar Berlusconi continuă să fie liderul dreptei italiene', a afirmat, duminică, Alfano, potrivit cotidianului menţionat.

După o 'săptămână furtunoasă' a politicii italiene şi după votul de încredere din parlament, popularitatea lui Berlusconi a scăzut vertiginos, liderul dreptei obţinând numai 18% (minus zece procente faţă de luna mai) într-un sondaj de opinie publicat luni de cotidianul roman. Acelaşi sondaj, realizat de societatea Demos pentru La Repubblica, demonstrează că popularitatea lui Enrico Letta a crescut, ajungând la 57%.

'Berlusconi condamnat va presta muncă în folosul comunităţii', scrie cotidianul Corriere della Sera din Milano, care precizează că unul dintre avocaţii lui Il Cavaliere, Franco Coppi, a declarat că, probabil, fostul premier italian va prezenta o cerere pentru a efectua muncă în folosul comunităţii, după condamnarea definitivă, la 1 august, din partea Curţii de Casaţie de la Roma, la un an de închisoare, sub acuzaţia de fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.

'Lampedusa, alte 83 de cadavre recuperate', scrie La Stampa din Torino, care relevă că bilanţul naufragiului de joia trecută din insula siciliană Lampedusa este încă provizoriu, iar echipele de salvare continuă să recupereze din mare corpurile imigranţilor care şi-au pierdut viaţa. 83 de cadavre au fost recuperate duminică, iar numărul victimelor a ajuns la 194.

Potrivit mărturiilor celor 155 de imigranţi care au supravieţuit şi care au fost invitaţi la Roma de primarul capitalei, Ignazio Marino (Partidul Democrat), pe navă se aflau 518 persoane, provenite mai ales din Somalia şi Eritreea. Dacă acest lucru este adevărat, 'înseamnă că pe fundul mării se ascund alte 169 de corpuri neînsufleţite şi că în total şi-au pierdut viaţa 363 de persoane', semnalează principalul cotidian torinez.

Duminică, premierul Enrico Letta a afirmat miercurea viitoare va sosi la Lampedusa preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va vizita insula însoţit de ministrul de interne, Angelino Alfano. Tot duminică, în cursul rugăciunii Angelus pronunţate în piaţa Sfântul Petru de la Vatican, papa Francisc s-a rugat pentru victimele tragediei de la Lampedusa.

'Aş dori să amintesc, împreună cu voi, persoanele care şi-au pierdut viaţa la Lampedusa, joia trecută. Să ne rugăm toţi pentru aceşti fraţi şi surori, femei, bărbaţi, copii. Să lăsăm inimile noastre să plângă şi să ne rugăm în linişte', a afirmat emoţionat papa Francisc, care a trimis duminică pe insula din Sicilia un reprezentant al Vaticanului, monseniorul Konrad Krajewski, care a binecuvântat corpurile neînsufleţite ale tuturor victimelor, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor