Tragedia de la Lampedusa provoacă dezbateri privind imigraţia clandestină (presa italiană)

Tragedia imigranţilor clandestini care şi-au pierdut viaţa în naufragiul de joia trecută din insula siciliană Lampedusa a provocat numeroase dezbateri privind imigraţia clandestine, în Italia şi în întreaga Europă.
Imigranţi africani care au supravieţuit naufragiul de joia trecută din insula siciliană Lampedusa, 7 octombrie 2013 (Tullio M. Puglia / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2013

Tragedia imigranţilor clandestini care şi-au pierdut viaţa în naufragiul de joia trecută din insula siciliană Lampedusa a provocat numeroase dezbateri privind imigraţia clandestină, în Italia şi în întreaga Europă, comentează, marţi, presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care se află în vizită oficială în Polonia, a intervenit luni în dezbaterea apărută în ultimele zile în Italia asupra temei imigraţiei, în urma naufragiului de joia trecută din mica insulă siciliană Lampedusa, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 232 de imigranţi clandestini care proveneau din Somalia şi Eritreea.

Şeful statului a declarat, luni, că Italia se află în centrul "unui adevărat val de refugiaţi, care nu sunt migranţi legali sau clandestini, ci persoane care fug din ţările lor din cauza conflictelor armate şi din cauza foametei". Preşedintele Italiei a mai afirmat că principala problemă care va trebui să fie rezolvată este cea legată de normele pentru acordarea de azil politic.

În urma 'valului de emoţie' declanşat în ţară de drama celor 232 de imigranţi morţi la Lampedusa, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) este pregătit să prezinte propriul proiect de lege în Camera Deputaţilor, iar guvernul de mare coaliţie format din stânga şi dreapta şi condus de Enrico Letta (secretar adjunct al PD) intenţionează să modifice actuala lege italiană asupra imigraţiei clandestine, Legea Bossi-Fini, pe baza normelor europene. PD a solicitat modificarea criteriilor de acordare a dreptului la azil politic şi a standardelor minime de primire a imigranţilor clandestini, precizează principalul cotidian roman.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă însă că propunerea Partidului Democrat a fost criticată de secretarul partidului populist de dreapta Liga Nordului, Roberto Maroni (guvernator al regiunii Lombardia, nord), care a afirmat, luni, că "soluţia nu este modificarea Legii Bossi-Fini" şi că Italia "ar trebui să trimită nave în faţa coastelor din ţările din nordul Africii şi să semneze acorduri bilaterale cu aceste ţări, pentru a împiedica plecarea migranţilor". "Restul este numai ideologie", a mai declarat Maroni.

În ceea ce priveşte imigraţia clandestină, Italia "trebuie să îşi facă auzită vocea" şi să ceară ajutor din partea Uniunii Europene, a declarat şi Giorgia Meloni, unul dintre liderii partidului de extremă dreaptă 'Fratelli d'Italia', notează principalul cotidian milanez.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că tragedia de la Lampedusa a provocat o dezbatere aprinsă nu numai în Italia, ci şi la nivelul Uniunii Europene, în timp ce mica insulă siciliană aşteaptă, miercuri, vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va fi însoţit la Lampedusa de ministrul italian de interne Angelino Alfano. Între timp, imigranţii clandestini continuă să sosească pe coastele din Sicilia. Luni, la Siracusa, au sosit alţi 250 de refugiaţi, printre care numeroşi sirieni, palestinieni şi nord-africani.

Roma cere de mai mulţi ani o implicare mai puternică a Frontex (Agenţia europeană a frontierelor), în vederea patrulării Canalului Siciliei. Ministrul de interne Angelino Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii, PdL) a declarat, după tragedia de la Lampedusa, că această insulă 'nu este numai o frontieră italiană, ci şi una europeană, deci întreaga Europă va trebui să îşi protejeze graniţele", fără a lăsa singură Italia, anunţă principalul cotidian torinez.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că, în timp ce Italia şi Europa au lansat dezbateri aprinse asupra temei imigraţiei clandestine, bilanţul provizoriu al tragediei de la Lampedusa a ajuns la 232 de morţi, iar luni au fost aduse din întreaga Sicilie, pe mica insulă, alte 150 de sicrie. "Fiecare persoană moartă la Lampedusa reprezintă o înfrângere" pentru Italia şi pentru întreaga Europă, a declarat, luni, ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, declaraţie subliniată de cotidianul menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor