Ucraina vorbeşte despre un plan al R. Moldova privind reintegrarea Transnistriei în şapte ani / Reacţia vehementă a lui Lavrov

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Captura video)

Autorităţile de la Chişinău au elaborat un plan în care vin cu propunerea de reintegrare a republicii moldoveneşti nistrene într-o perioadă de şapte ani, a declarat, recent, şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, într-un interviu pentru Interfax Ucraina.

„Ei trebuie să ia o decizie definitivă în această privinţă, însă, când acest lucru se transformă într-o situaţie a procesului politic, că acolo există alegători, aceasta este o greşeală enormă”, consideră Danilov.

În acest context, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menţionat că autorităţile de la Chişinău nu au ascuns niciodată că se lucrează la un concept în ceea ce priveşte viitorul regiunii transnistrene.

„Noi nu am ascuns şi nu ascundem că lucrăm la conceptul de reintegrare. Acesta nu este un plan, ci un concept de reintegrare. Probabil că domnul Danilov a avut în vedere anume acest concept. Nu a fost încă elaborat, este abia în curs de elaborare. Ne consultăm cu partenerii noştri strategici în acest sens.

Nu ne grăbim cu lucrările la acest plan. Desigur că nu îl vom face public. Acest lucru se face mereu în timpul procesului de negociere, care e ca un joc de şah, niciodată nu se anunţă din timp următorul pas”, a declarat Serebrian, în cadrul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8.

Acest anunţ nu au putut trece neobservat şi necomentat de către Moscova. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se va ghida de mandatul deţinut de personalul militar rus responsabil de „asigurarea securităţii” în regiune.

Deşi nu a făcut niciodată declaraţii în vederea implicării în reglarea conflictului transnistrean, Lavrov acuză conducerea Ucrainei că ar demonstra disponibilitate de a interveni în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.

„Un rol extrem de negativ şi subversiv în regiune îl are conducerea Ucrainei, care, încălcând-şi statutul de mediator în formatul 5+2, a luat în mod categoric partea Chişinăului, susţine în fel şi chip aspiraţiile lui războinice şi distructive în raport cu Transnistria, sapă structuri defensive şi de fortificare între Ucraina şi Transnistria şi îşi demonstrează în toate modurile posibile disponibilitatea de a se implica în acest proces, inclusiv cu utilizarea forţei”, a declarat, pentru TASS, ministrul rus de Externe.

„Eu vreau să repet, Rusia este responsabilă de securitate în Transnistria, în conformitate absolută cu mandatul pe care îl au trupele noastre. Ne vom ghida de acest mandat”, a subliniat Lavrov.

De menţionat este faptul că Federaţia Rusă are acelaşi rol precum Ucraina în formatul 5+2, de mediator, la fel ca Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Părţile implicate direct în negocieri sunt Chişinăul şi Tiraspolul, care în ultima perioadă organizează întrevederi în formatul 1+1, ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Aşa cum Rusia nu şi-a recunoscut niciodată rolul de iniţiator şi parte a războiului din stânga Nistrului, Lavrov continuă cu afirmaţiile, menţionând că „pacificatorii ruşi au fost trimişi în zona acţiunilor militare la 29 iulie 1992, conform Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de către preşedinţii Rusiei şi R. Moldova în prezenţa liderului Transnistriei. În prezent, aceştia menţin pacea în regiunea separatistă de pe Nistru, împreună cu căştile albastre din Moldova, Transnistria şi un grup de observatori militari din Ucraina”.

Amintim că, la 9 martie, aşa-numitul Minister al Securităţii de Stat din regiunea transnistreană anunţa că a prevenit un „atac terorist” care ar fi fost pregătit împotriva oficialilor de la Tiraspol, precum şi a unei delegaţii OSCE aflate într-o vizită pe malul stâng al Nistrului, fiind vorba despre o maşină care urma să explodeze în mulţime.

„Atentatul terorist asupra conducerii regiuni trebuia să aibă loc în preajma zilei de 8 martie, într-un loc foarte aglomerat, atenţie, aglomerat. Atacul trebuia să se producă prin detonarea unei substanţe explozive camuflate într-o maşină. Desigur că atacul ar fi fost comandat de autorităţile ucrainene”, scria Zona de Securitate pe canalul său de Telegram, la începutul lunii martie, punctând că aşa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski şi aşa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol Vitalii Ignatiev sunt cetăţeni ucraineni.

Reporterii Zona de Securitate au analizat cazul şi au ajuns la concluzia că totul a fost o înscenare, întrucât maşina reţinută a fost „deminată” de o singură persoană cu mănuşi din latex, fără costum special. Mai mult decât atât, acesta a deschis uşa garajului în care se afla maşina cu o unealtă dubioasă, fiind sigur că nimic nu se va detona, totul fiind filmat.

Persoanele care ar fi trebuit să declanşeze atacul terorist au fost reţinute la 3 martie , iar la 9 martie aşa-numiţii oameni ai legii de la Tiraspol aveau deja „rezultatele investigaţiei”. Sursa citată a mai menţionat că pachetul în care s-ar fi aflat explozibilul avea desenat pe el drapelul Transnistriei, dar şi mai stupid e faptul că numărul de telefon al curatorului ucrainean era MD Moldcell (operator de telefonie mobilă din R. Moldova).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe